Cancerul la san este o maladie ingrozitoare si uneori fatala. Ignoranta pacientilor cauzeaza de multe ori probleme, ducand la intarzierea diagnosticului.

De pe Health.com va prezentam 10 mituri despre cancerul la san, pe care trebuie sa le desfiintezi pentru a te apara cum trebuie de boala ucigasa.

Numai femeile predispuse genetic fac boala

70% din femeile diagnosticate cu cancer la san nu prezentau risc crescut de a face boala. Cu toate acestea, exista anumite situatii care predispun la dobandirea acestei afectiuni: daca o ruda de gradul I a pacientei a avut boala, sansele ca aceasta sa o dezvolte aproape se dubleaza.

Purtarea sutienului cu sarma duce la cancer

Presupunerea ca sarma din sutien stranguleaza sistemul limfatic ducand la acumularea toxinelor, care favorizeaza aparitia cancerului a fost desfiintata de medici, care o considera nestiintifica.

sutien sutiene

Nodul la san = mastectomie

80% din noduli sunt benigni. Cu toate acestea, informeaza medicul daca ai observat ca a aparut ceva.

Implantul mamar creste riscul de cancer

Potrivit cercetarilor, femeile cu implanturi mamare nu prezinta risc crescut de a face cancer. Mamogramele obisnuite nu sunt suficiente pentru a depista boala in cazul femeilor cu implanturi si, de aceea, este nevoie de mai multe investigatii radiologice.

Incidenta cancerului mamar este de 1 la 8 femei

Fals. Aceasta este incidenta bolii pentru categoria de varsta 60 +. In cazul femeilor mai tinere, incidenta este de o femeie la 233.

Antiperspirantele provoaca boala

Un studiu recent a descoperit urme de parabeni in tesutul tumoral prelevat de la o bolnava, dar acest lucru nu a fost direct legat de cancerul la san. Sursa putea sa fie orice alt produs cosmetic care contine acest conservant. Mai mult, nu s-a descoperit o legatura cauzala intre anti-perspirante si cancerul la san.

Femeile cu sani mici fac mai rar cancer mamar

Nu exista nicio legatura intre marimea sanilor si riscul de a face cancer mamar. Toate femeile, indiferent de dimensiunea bustului, ar trebui sa-si verifice periodic sanii.

Cancerul la san se prezinta intotdeauna sub forma unui nodul

Nu intotdeauna. Femeile trebuie sa fie atente si la alte semnale de alarma precum inflamatia, iritatiile, dureri (san, sfarcuri), retractia sfarcului, roseata, scuame, ingrosare a pielii de pe sfarc sau san sau secretii. O tumora se poate raspandi si in nodulii limfatici ducand la inflamarea acestora inainte ca tumora sa fie suficient de mare pentru a fi depistata.

Dupa mastectomie nu mai poti face cancer la san

Unele femei pot face cancer la san si dupa mastectomie. Uneori acest lucru se intampla pe tesutul cicatriceal. Chiar si dupa efectuarea mastectomiei profilactice, femeile mai pot face cancer la san.

Nu conteaza daca in familia tatalui au existat cazuri de cancer

Total neadevarat. Trebuie sa stii ca este bine sa fii la curent cu cazurile de cancer din familia tatalui tau, pentru ca acestea sunt la fel de importante in determinarea predispozitiei ca acelea din familia mamei. Intereseaza-te de femeile din familia tatalui tau si de bolile de care au suferit ele.

Doriti mai multe informatii despre vindecarea cancerului? Contactati-ne acum!