Detectarea timpurie este esentiala pentru a trata si invinge cancerul de piele. Citeste in continuare pentru a descoperi principalele 6 simptome pe care aceasta boala le provoaca.

Numarul persoanelor care sufera de aceasta boala a crescut intr-un ritm alarmant in ultimii ani. Majoritatea pacientilor sunt trecuti de 50 de ani, dar si persoanele mai tinere pot fi afectate. Haide sa descoperim impreuna care sunt cele mai frecvente simptome ale cancerului de piele!

Cancerul de piele a fost asociat expunerii continue la razele soarelui, dar poate fi cauzat si de mutatiile ADN-ului de la nivelul celulelor epiteliale.

Rata mortalitatii in randul pacientilor care sufera de cancer de piele a scazut considerabil. Acest lucru se datoreaza evolutiei tratamentelor disponibile, precum si metodelor inovative de diagnosticare.

Cele mai multe cazuri de cancer de piele sunt de tipul non-melanom. Cancerul de piele non-melanom poate fi mai usor tinut sub control deoarece boala nu provoaca modificari la nivel celular.

Insa este esential sa putem recunoaste simptomele cancerului de piele la timp. Detectarea timpurie ne va ajuta sa evitam formele mai agresive ale acestei boli.

Ca sa-ti dam o mana de ajutor, in articolul de azi iti prezentam 6 simptome ale cancerului de piele pe care nu trebuie sub nicio forma sa le treci cu vederea.

1. Aparitia alunitelor

Aparitia alunitelor noi, in special a celor cu forma neregulata, reprezinta unul dintre principalele simptome ale cancerului de piele. Aceste semne atrag atentia imediat deoarece apar brusc, iar marimea, culoarea si textura lor sunt neobisnuite.

Unele alunite provocate de cancerul de piele vor fi asemenea unor pete rosiatice, pe cand altele vor prezenta o textura voluminoasa si o culoare inchisa.

2. Modificarile alunitelor deja existente

Modificarile alunitelor deja prezente nu trebuie niciodata ignorate. Asa cum am mentionat anterior, orice schimbari care survin in timp merita toata atentia.

Specialistii au inventat „regula alfabetului” sau ABCDE, care vizeaza cateva trasaturi importante de care trebuie sa tinem cont.

3. Ranile care nu se vindeca

Daca celulele cutanate sunt sanatoase, derma are abilitatea de a se regenera si a vindeca leziunile si ranile intr-un timp scurt.

Insa tocmai opusul are loc daca aceste celule devin maligne. Abilitatea lor de a se autovindeca este redusa. Practic, chiar si cele mai mici rani incep sa se vindece foarte greu.

Daca observi ca ai rani deschise sau taieturi care se vindeca exagerat de incet, este posibil sa suferi de cancer de piele.

4. Petele care se intind

Aparitia petelor pe piele poate avea la baza mai multi factori externi si interni. Insa modul in care acestea se dezvolta ne poate ajuta sa ne dam seama daca este vorba de cancer de piele sau nu.

De pilda, daca petele incep sa se intinda de la alunita spre pielea din jur, este important sa ceri opinia unui medic. Cauza ar putea fi imbolnavirea celulelor.

5. Roseata si inflamatiile, printre posibilele simptome ale cancerului de piele

Roseata printre simptome ale cancerului de piele

Celulele maligne declanseaza o reactie inflamatorie care devine vizibila atat la nivelul alunitelor, cat si in jurul acestora.

In general, acest semnal de alarma afecteaza pielea aflata in afara marginilor alunitei si este insotit de roseata si alte simptome specifice iritatiilor cutanate. Insa, spre deosebire de iritatiile obisnuite, roseata si inflamatiile sunt persistente si tind sa se agraveze de pe o zi pe alta.

6. Sensibilitatea si durerea

Pielea poate deveni sensibila din cauza mai multor probleme de sanatate, printre care si cancerul de piele. Dezvoltarea anormala a celulelor insotita de mancarimi, durere la atingere si iritatii semnaleaza faptul ca trebuie sa ne supunem unui control medical.

Daca observi oricare dintre cele 6 simptome ale cancerului de piele prezentate anterior, consulta imediat un medic pentru a afla daca suferi sau nu de aceasta boala. Nu uita, detectarea timpurie te va ajuta sa obtii un tratament eficient inainte sa fie prea tarziu.

Doriti mai multe informatii despre vindecarea cancerului? Contactati-ne acum!