Un medic oncolog roman are în îngrijire circa 2400 pacienți cu cancer, dat fiind că numărul specialiștilor în această ramură medical este de doar 250.

Ziua mondială de Luptă Împotriva Cancerului a fost celebrată pe 4 februarie, iar tema acestui an a fost prevenirea prin conștientizare a cancerului în rândul populației și asigurarea unui acces cât mai extins la cele mai noi terapii anticanceroase. În România există circa 600.000 pacienți oncologici, cele mai frecvente forme  fiind cancerul pulmonar, gastric, hepatic, esofagian, colorectal și prostatic la bărbați și cancerul de sân, pulmonar, gastric, colorectal și cervical (de col uterin) la femei. Anual, la nivel mondial se înregistrează 7 milioane cazuri noi de cancer.  La copii cea mai frecventă formă de cancer este cel hematologic – leucemia.

În România există câte o singură clinică de oncologie în fiecare județ, ceea ce este insuficient. Bolnavii sunt uneori forțați să urmeze tratamentul ambulatoriu, nefiind locuri în spital. Deficitul de specialiști oncologi se datorează planificării eronate a locurilor la rezidențiat (existând surplus pe anumite specialități și deficit pe altele) și exodului medicilor tineri și rezidenților în străinătate, unde sunt plătiți între 2.000 și 12.000 euro.

Statistici despre cancer:

  • alături de bolile cardiovasculare și bolile infecțioase, cancerul completează podiumul afecțiunilor care cauzează cele mai multe decese la nivel mondial (7.4 milioane victime în 2004 – 1.3 milioane prin cancer pulmonar, 800.000 prin cancer gastric, 639.000 prin cancer colorectal, 610.000 prin cancer hepatic, 519.000 prin cancer mamar)
  • anual, 12 milioane de persoane sunt diagnoticate cu cancer
  • la nivel mondial o femeie este diagnosticată cu cancer de sân la fiecare 3 minute și la fiecare 14 minute o femeie moare datorită acestei forme de cancer; 1 din 8 femei riscă să dezvolte cancer mamar de-a lungul vieții, fiind forma de cancer cu cea mai mare incidență în populație
  • în România, 5 femei mor zilnic din cauza cancerului de col uterin, iar 8 paciente noi sunt diagnosticate în fiecare zi; țara noastră este fruntasă și în ceea ce privește mortalitatea prin cancer de col uterin. În lume, o femeie moare din cauza cancerului cervical la fiecare 2 minute.

sursa

Doriti mai multe informatii despre vindecarea cancerului? Contactati-ne acum!