Cancerul de piele incă ucide mii de oameni pe an, dar foarte multe cazuri sunt ușor de prevenit. Există multe lucruri pe care le puteți face pentru a vă reduce riscul, desi mulți oameni consideră că doar alunitele sunt legate de cancerul de piele.

cancerul de piele


Dr. Alexis Granit, dermatolog, prezinta cateva mituri pe care nu ar trebui sa le credem, scrie netdoctor.co.uk.

Fața are nevoie de cea mai mare protecție

Folosești machiaj cu SPF și iti dai întotdeauna umerii și spatele cu cremă de soare pe plajă, dar ești atât de meticulos în ceea ce privește protejarea trunchiului și picioarelor? Potrivit Cancer Research UK, aproape 40% din cazurile de melanom malign apar pe picioare, aproape 20% se regasesc pe trunchi, in timp ce mai putin de 15% apar pe fata si gat.

După cum explică dr. Granite: “Este important, în timpul expunerii directe la lumina soarelui, cum ar fi la plajă, să se protejeze toate zonele corpului, inclusiv trunchiul, brațele și picioarele.”

Cancerul de piele începe cu o alunita

Deși aceste informații sunt utile, s-ar putea să vă dați seama că numărarea alunitelor nu este cel mai bun mod de a vă înțelege riscul de cancer de piele.

“Se estimează că 20-40% din melanoame apar din alunitele pre-existente, așa că o evaluare rapidă va ajuta să vedeti dacă aveți un risc mai mare. Dar, din moment ce nu toate melanoamele apar din alunite, chiar și oamenii fără ele pot dezvolta în continuare cancer de piele Cancerul de piele poate să apară sub diferite forme, deci este important să te uiti dupa schimbări care apar la alunite din punct de vedere al mărimii, formei, culorii și asimetriei, dar si la creșteri ne-pigmentate pe piele care devin iritate, sângereaza sau nu se vindeca, care pot fi, de asemenea, semne de avertizare și ar trebui să fie verificate de un medic specialist. ”

Nu poti face cancer de piele, dacă ai tenul închis la culoare

Persoanele cu pielea deschisa au un risc mai mare de cancer de piele, dar acest lucru nu înseamnă că oamenii cu tonuri de piele mai întunecate nu trebuie să-și protejeze pielea:

“Cancerul de piele apare pe toate tipurile de piele și, de fapt, poate fi mai dificil de identificat la pacienții cu ten inchis, deoarece leziunile ar putea să nu aibă semne tipice de avertizare”, spune dr. Granite.

Dacă esti conștient de riscul expunerii la soare, esti în siguranță

Ai stat mult timp la soare, fara sa te protejezi, dar acum utilizezi întotdeauna SPF 30 și stai sub o umbrelă. Este important să știi că, datorită expunerii trecute, tot trebuie sa fii atent la schimbări ale pielii:

“Efectele expunerii la radiații UV sunt cumulative. Multe dintre efectele expunerii la soare nu vor apărea decât mai târziu în viață sub forma de riduri, pigmentare inegală și elasticitate redusă a pielii. “