cancer san semne ale cancerului la sanPotrivit Societatii Americane de Cancer, se estimeaza ca aproximativ 246 660 de cazuri noi de cancer mamar invaziv va fi diagnosticat la femeile din America pana la sfarsitul anului 2016, si aproximativ 40450 de femei vor muri din cauza cancerului la san. Realitatea dura este ca acest tip de cancer este cel mai des intalnit in randul femeilor. Aproximativ una din 8 femei din SUA va dezvolta cancer mamar invaziv de-a lungul vietii.

Gradul de constientizare a cancerului de san depaseste statisticile. Este vorba despre prevenirea activa, de a fi capabil sa recunosti semnele si simptomele cancerului la san, in speranta de a-l depista devreme in cazul in care se dezvolta.

Urmatoarele cinci semne de avertizare ale cancerului la san sunt cele pe care multe femei tind sa le ignore, dar recunoasterea lor ar putea sa-ti salveze viata.

O noua alunita  sau o schimbare la o alunita veche
In timp ce alunitele sunt cel mai des asociate cu un risc crescut de cancer la piele, acestea pot fi de asemenea legate de cancerul la san. Intr-un studiu, cercetatorii au urmarit 89 902 de femei cu varsta cuprinsa intre 45 si 60 de ani, si au notat in dosarele lor medicale timp de 18 ani. Numarul de alunite a fiecarei femei a fost luata in calcul de la inceput. In timpul studiului, 5956 de femei au fost diagnosticate cu cancer la san.

Cercetatorii au descoperit ca cele care au avut cele mai multe alunite din grup au avut un risc de 13% mai mare de cancer la san decat femeile care nu au avut alunite. Daca observati o noua alunita sau orice tip de modificare, nu amanati vizita la medic.

O tuse ragusita care nu va da pace
Un cancer care incepe intr-o singura zona, este cunoscut sub numele de cancer primar. In cazul in care unele celule canceroase se desprind de cancerul primar si se muta intr-o alta zona a corpului, ele pot forma o alta tumora, numita cancer secundar. Cancerul de san se poate raspandi la plamani, si poate fi detectat printr-o tuse prelungita si raguseala.

Cancerul de san se extinde la plamani la 60-70% dintre femeile care se afla in faza terminala de cancer de san. Cele mai frecvente semne sunt dificultatile de respiratie si tusea uscata.

Modificari la nivelul vezicii urinare sau a intestinelor
Cancerul de san poate aduce modificari hormonale care usuca uretra si creeaza o dificultate in a controla vezica urinara. Acest lucru este cunoscut sub numele de incontinenta si semnele includ scurgeri de urina in timpul activitatilor cum ar fi tusea, rasul, stranutul sau care se confrunta cu nevoi bruste de a urina, iar urinarea dureaza mai mult decat de obicei. Daca va confruntati cu oricare dintre aceste simptome, faceti o programare la un doctor profesionist.

Oboseala
Oboseala este un simptom frecvent la pacientii cu cancer de san, dar este , de asemenea, de multe ori prezent inainte de diagnostic. Oboseala din cauza cancerului nu este atenuata de somn sau odihna. Este de obicei foarte severa si de multe ori asociata cu un nivel ridicat de stres si efort. Este insotita de alte simptome, cum ar fi durerea, tulburarile de somn si depresia. Cercetatorii au crezut ca oboseala aceasta este cauzata de un dezechilibru al substantelor chimice din organism, pe care le creeaza cancerul.

Durere de spate neexplicata
Durerea de spate este o problema medicala comuna- atat de comuna incat 8 din 10 persoane o vor experimenta la un moment dat. Durerile de spate pot fi, de asemenea, un semn ca tumorile de cancer de san se formeaza. Durerile de spate asociate cu cancerul de san se vor simti ca o presiune pe coaste si pe coloana vertebrala, sau dureri in partea superioara a spatelui care se simt ca si cum ar veni de la oase. Ar putea fi, totodata, un semn ca si coloana vertebrala a fost atinsa de cancer.

Sursa: http://healthy-romania.ro