Vestea că a murit Adrian Berinde a căzut ca un trăsnet peste lumea folkului în această dimineață. Artistul avea 60 de ani și se lupta de ceva vreme cu o boală gravă.  La nici un an de la moartea fulgerătoare a cântărețului Vasile Mardare, lumea folkului este din nou în doliu. Muzicianul, poetul, pictorul, compozitorul și textierul Adrian Berinde, originar din Oradea, a murit în noaptea de miercuri spre joi, după o luptă de doi ani cu cancerul, conform Libertatea.ro.

Sursă foto: Facebook Adrian Berinde

În urma unei campanii de strângere de fonduri la care au participat și colegii de breaslă, artistul s-a internat anul trecut la o clinică din Germania. A ajuns acolo cu dureri îngrozitoare din cauza metastazelor osoase și după patru luni a plecat încrezător că tot ce a fost mai rău a trecut și nu va mai fi nevoie de o nouă operație. Nu era străin de problemele de sănătate, acesta fiind supus unui transplant de ficat în urmă cu 9 ani.

„Oricine se află într-o situație similiară să nu dispere și să se uite în sus. Plouă cu miracole, iar eu sunt unul dintre ele” a scris Berinde la întoarcerea acasă. În ciuda eforturilor, miracolul nu a durat prea mult și boala l-a răpus.

Oamenii care l-au cunoscut și cei care i-au iubit muzica, au lăsat numeroase mesaje pe contul personal al artistului.

„E prea mult… A murit un bun prieten, un mare artist, un OM de o frumusețe rar întâlnită și de mare valoare. GREA PIERDERE…” a scris cântăreața Maria Gheorghiu.

„Fiindcă a iubit atât de mult viața, a lăsat-o să plece… Mulțumim, Adrian Berinde, pentru tot frumosul pe care l-ai adus în viețile noastre și pe care, iată, ni-l lași. Adio, prietene! Să-ți fie înalt văzduhul!” a spus și poeta Camelia Radulian.

„Unele despărțiri sunt foarte grele și îți amorțesc sufletul. Unele despărțiri sunt de neacceptat deși le înțelegi. Unele despărțiri n-ar trebui să se-ntâmple niciodată”,

„Ce forță creatoare, ce sensibilitate, ce operă excepțională lasă în spate… O mare bucurie să-l fi putut vedea live și să fiu contemporan cu un astfel de artist”,

„De acum nu o să mai doară nimic. Nu vei mai fi niciodată captiv, niciodată bătrân, niciodată neputincios. De acum, ești la fel de liber precum ți-a fost întotdeauna arta. Îmi pare rău că nu vei mai fi, însă îmi pare bine că ai fost așa de mult, și atât de complet, pe cât majoritatea nu vor fi niciodată”

sunt câteva dintre gândurile lăsate de oameni pe Facebook.

Adrian Berinde s-a născut pe data de 4 mai 1958, la Oradea. A absolvit Școala de Arte Plastice din Cluj și apoi s-a stabilit în Elveția, unde s-a consacrat ca pictor.

În 1990 s-a întors în țară și timp de 20 de ani a îmbogățit scena muzicii românești cu talentul său. În 1994, Adrian Berinde a început să scrie versurile și muzica pentru primul său album, „Absent”, pe care l-a lansat în 1995.

El a fost urmat de alte șapte albume pentru care și-a scris singur muzica și versurile: Negru de fum (1996), Vertical (1997), Captiv în inutil (2001), Albaștri după ploi (2003), Azil (2011), Atât de bine (2015) și Arcan (2017).

A făcut și regie de teatru și a coordonat, în calitate de manager artistic al unui important club cultural din Capitală, sute de spectacole de teatru, dans, concerte, expoziții de pictură și fotografie, emisiuni tv și dezbateri literare. 

Citeşte întreaga ştire: A murit Adrian Berinde.
Artistul suferea de o boală gravă

Doriti mai multe informatii despre vindecarea cancerului? Contactati-ne acum!