Cancerul pulmonar, cancerul de col, cel gastric, cancerul de esofag şi laringe, cancerul de rect, infarctul micardic, diabetul şi chiar şi banala răceală pot fi prevenite cu un aliment minune, la îndemâna tuturor. Este vorba despre usturoi, cunoscut mai degrabă ca aliment. Însă, usturoiul este cea mai studiată plantă medicinală din ultimii 15 de ani. 

În ceea ce privește usturoiul ca plantă medicinală, s-au făcut nu mai puțin de 200 de cercetări clinice şi de laborator despre efectele sale terapeutice, record neatins de nici o altă plantă de pe glob. Cercetătorii spun că usturoiul consumat ca atare de două ori pe săptămână previne riscul cancerului la plămâni, scrie csid.ro. Nu s-a dovedit dacă usturoiul folosit în mâncare are acelaşi efect ca şi cel consumat brut.

Ultima investigație a fost făcută de către specialiștii chinezi de la Centrul de Prevenire și Control al Bolilor din provincia Jiangsu. Cercetătorii consideră că beneficiile aduse de usturoi se datorează unei substanțe numite alicină, care nu numai că reduce inflamațiile, dar previne și distrugerea celulelor de către radicalii liberi. Un număr de 1.424 de persoane bolnave de cancer și 4.500 de adulți sănătoși au participat la acest studiu. Rezultatele au arătat că usturoiul încorporat în alimentație reduce cu 44% riscul de a face cancer la nefumători și cu 30% la persoanele care fumează, scrie doctorulzilei.ro.