Numărul cazurilor de afecțiuni maligne cutanate este în creștere. Unul din trei cancere depistate este la nivelul pielii, iar expunerea excesivă la soare, fără protecție, rămâne cauza principală a maladiei.

Foto: Shutterstock

“Nu este o problemă dacă ne expunem la soare puțin, ocazional, dar arsurile sunt nu doar extrem de neplăcute, ci și foarte periculoase. Recomandăm tuturor celor care iubesc soarele să fie atenți, să folosească produse bune cu protecție solară. Și îi mai sfătuiesc să-și monitorizeze pielea din când în când: dacă observă o aluniță nouă sau o excrescență, care nu se vindecă sau sângerează, să meargă la medic”, precizează dr. Glen Goldman, profesor şi expert în tratarea cancerului de piele prin microchirurgie Mohs.

În România, cancerele cutanate sunt depistate mai ales la persoanele peste 60 de ani, care nu s-au protejat în tinerețe împotriva ultravioletelor. Cele mai expuse sunt cele cu pielea deschisă, fenotip 2, care au stat mult în aer liber, care au lucrat în soare și care nu s-au protejat niciodată. Contează și moștenirea genetică, însă prejudecățile și amânarea vizitei la medic fac cele mai multe victime.

“Toată viața am fost atentă cu sănătatea mea și mi-am făcut mereu toate analizele. Și pentru leziunea de pe obraz, pe care o am de dinainte de Revoluție, ar fi trebuit să vin mai repede la doctor. Dar am auzit de la lume că nu se umblă la așa ceva. Abia când a început să sângereze, m-am decis să vin la control”, a mărturisit una dintre paciente.

“Acum 3 ani, mi-a apărut ceva pe vârful nasului ca o bubiță mică și am crezut că este o aluniță, o simplă coajă. Aceasta s-a rupt, s-a extins treptat, dar am stat așa pentru că am avut impresia că o să se vindece. Dar nu a fost așa, iar când am venit la doamna doctor, am primit diagnosticul de cancer”, a declarat o altă pacientă.

Milioane de persoane primesc anual, la nivel mondial, diagnosticul de cancer cutanat. Boala se poate vindeca dacă este depistată la timp prin biopsie și dacă este tratată prin metode performante precum microchirurgia Mohs. 

Aceasta este terapia standard în SUA care oferă cea mai mare rată de vindecare în cazul celor mai frecvente cancere cutanate.

Doriti mai multe informatii despre vindecarea cancerului? Contactati-ne acum!