Aproximativ 630.000 de femei au fost testate pentru depistarea cancerului de col uterin, din 2012, de la începerea Programului de screening, și până la sfârșitul anului 2015, a afirmat, joi, dr. Carmen Ungurean.

screening

Medicul, coordonator al Programului național de screening pentru cancerul de col uterin, a precizat, la conferința “Sănătatea femeii — Practici bazate pe dovezi”, că bugetul pe acest an permite efectuarea a aproximativ 200.000 de teste.

“Până acum, de la demararea programului și până la sfârșitul anului 2015, s-au testat aproximativ 630.000 de femei din întreaga țară, rata de acoperire se situează în jurul a 10% din populație. Este un procent departe de a fi satisfăcător, este un procent care trebuie mărit neapărat pentru creșterea cost-eficienței programului. (…) Pe an înseamnă aproape 150.000 în medie. Am avut ani cu un număr mai mare de femei, ani cu o rată de prezentare mai mică. Bugetul pe anul acesta ne permite să facem în jur de 200.000 de teste, care reprezintă un număr acoperitor de femei”, a spus Ungurean.

Ea a explicat că femeile trebuie să solicite medicului de familie formularul FS1, iar acesta le informează cu privire la cabinetele medicale unde se fac recoltări.

“Există situații în care recoltarea se efectuează efectiv în cabinetul medicului de familie, acolo unde nu există dotările necesare există cabinete medicale de ginecologie sau cabinete medicale ale ambulatoriilor de specialitate ale spitalelor, unde se recoltează testul Babeș-Papanicolau pentru femei”, a explicat Carmen Ungurean.

Medicul a indicat că pentru anul acesta și-a propus creșterea numărului de femei care se prezintă la testare și atragerea mai multor medici de familie care să participe la program.

“Nu se poate ca medicii de familie să nu își informeze pacientele privind programele naționale de sănătate publică, mai ales în situația cancerului de col uterin, care este cel mai prevenibil și mai tratabil dintre cancere și unde suntem în continuare primii atât la incidență, cât și la mortalitate”, a spus aceasta.

Carmen Ungurean a precizat că pentru programul de screening specialiștii au în plan reorganizarea și optimizarea programului, prin atragerea de investiții, prin proiectul Băncii Mondiale, fonduri care se referă la investiția în infrastructura programului, în unități mobile și laboratoare, dar și în aparatură de urmărire și finalizare a cazurilor depistate pozitiv.

“Avem în plan atragerea de fonduri structurale pentru creșterea capacității atât instituționale la nivelul rețelelor care implementează programul în fiecare județ, pentru promovarea și implementarea completă a protocoalelor de testare și de urmărire a femeilor și pentru efectuarea de servicii medicale de testare efectiv. Practic, aceste fonduri vin în completarea bugetului alocat programelor prin bugetul MS”, a arătat medicul.