Titlu original: Kamath R, Mahajan KS, Ashok L, Sanal T S. A study on risk factors of breast cancer among patients attending the tertiary care hospital, in Udupi district. Indian J Community Med [serial online] 2013 [cited 2013 Aug 21];38:95-9. Disponibil la http://www.ijcm.org.in/text.asp?2013/38/2/95/112440

Rezumat: Cancerul a devenit una din cele mai frecvente 10 cauze de mortalitate în India. Cancerul mamar este a doua formă de cancer ca frecvență, după cel cervical. Diverse date statistice au raportat o tendință de creștere și acum India este țara cu cele mai multe decese cauzate de cancerul mamar din lume.

Scop: Studierea factorilor asociați cu cancerul de sân.

riscul cancerului la san

Obiective: Să studieze asocierea dintre cancerul mamar și diverși factori de expunere variabili; să identifice factorii de risc pentru cancerul mamar.

Materiale și metode: Un studiu clinic de control a fost condus la Spitalul Shirdi Sai și la Centrul de Cercetare din Manipal, districtul Udupi.

Rezultate: În total au participat 188 de subiecți, din care 94 de cazuri și 94 de control. Vârsta participanților: 25-69 ani. Diferența de vârstă între cazuri și subiecții de control corespunzători a fost de cel mult 2 ani. Dieta non-vegetariană s-a dovedit un factor de risc important (OR 2.80, CI 1.15-6.81). Femeile cu mai mult de 7-12 ani de educație școlarizată (OR 4.84 CI 1.51-15.46) au avut un risc de 4,84 ori mai mare de a dezvolta cancer de sân comparativ cu femeile fără educație. Vârsta la prima menstruație, vârsta la prima naștere și avortul sunt factori de risc semnificativi pentru cancerul de sân.

Limite: Studiu realizat în spital, așa încât generalizarea concluziilor poate fi limitată.

sursa: ProVita Bucuresti