Organizatia Mondiala a Sanatatii a transmis recent ca bauturile fierbinti ar putea fi o cauza a cancerului esofagian.

Dar de la ce temperatura se poate considera o bautura fierbinte, avand in vedere ca fiecare om are un anumit grad de toleranta? Cum ne afecteaza, practic, aceste bauturi? Si, pentru ca este vara, cum ne racorim fara sa ne facem organismul sa sufere?

La aceste intrebari a raspuns intr-un interviu acordat Ziare.com Anca Fota, specialist in nutritie (www.ancafota.ro).

Cum ne afecteaza, practic, aceste bauturi fierbinti?

Ingestia in mod repetat a bauturilor fierbinti, precum ceaiul sau cafeaua, poate produce iritarea mucoasei esofagiene si, in consecinta, inflamatia esofagului, care poate determina dezvoltarea unor celule anormale ce pot favoriza aparitia cancerului de esofag.

bauturile fierbinti

Aceste bauturi fierbinti actioneaza ca o arsura asupra mucoasei esofagiene, ca si arsura provocata de refluxul gastroesofagian, ingestia unor substante chimice caustice sau consumul cronic al bauturilor alcoolice foarte tari.

Din fericire, cancerul esofagian nu apare peste noapte, ci este precedat de alte afectiuni care ne semnaleaza faptul ca facem ceva ce ii dauneaza, iar aceste afectiuni apar doar daca facem acel lucru in mod repetat o perioada mai lunga de timp. Asadar, riscul poate fi mult diminuat daca ajungem sa constientizam obiceiurile pe care le avem si le putem schimba din timp.

In ce alt fel ne mai afecteaza aceste bauturi?

Atata timp cat consumam aceste bauturi la temperatura de servire (sub 65 de grade) si in cantitati moderate, putem beneficia de o serie de avantaje care sunt binevenite.

Totusi, cafeaua si unele ceaiuri au un efect diuretic, nu foarte benefic pe timpul verii, cand riscul de deshidratare este foarte mare. Este recomandat ca atunci cand consumam aceste bauturi sa avem grija sa bem si apa alaturi.

Dar sunt, totusi, recomandate in alte situatii.

Cafeaua si ceaiurile care contin cofeina sunt recomandate in cantitati moderate atunci cand simtim nevoia de stimulare a sistemului nervos pentru o mai buna capacitate de concentrare, cand ne simtim obositi si avem nevoie de energie pentru a ne putea continua activitatile sau daca suntem hipotensivi.

Unii experti recomanda vara bauturile calde. Cum ne ajuta acestea?

Da, vara este recomandat sa consumam lichidele la temperatura camerei sau chiar calde.
Corpul nostru este capabil sa-si regleze temperatura prin cele doua mecanisme ale termoreglarii: termogeneza si termoliza. Termoliza asigura protectia fata de supraincalzire prin procesul de evaporare a apei, adica prin transpiratie, care racoreste efectiv corpul.

Bauturile calde, in prima faza incalzesc mediul intern, ceea ce determina declansarea mecanismului de evaporare a apei si, in consecinta, racirea organismului. Transpiratia este un proces vital pentru corpul uman, care, daca nu s-ar raci, ar putea suferi leziuni grave.

continuarea pe ziare.com

Doriti mai multe informatii despre vindecarea cancerului? Contactati-ne acum!