Activitatea fizică regulată ar putea compensa parțial riscul crescut de deces legat de consumul de alcool, potrivit unui studiu recent.

bei alcool, consumul de alcool, alcool

Prin studierea răspunsurilor furnizate de circa 36.000 de britanici cu vârste de peste 40 de ani, care au răspuns la chestionare de sănătate între anii 1994 și 2006, cercetătorii au descoperit, deloc surprinzător, că în cazurile studiate, un consum mare de alcool a fost legat de un risc crescut de deces.

Și cu cât consumul de alcool a fost mai mare, riscul de a muri de cancer a fost mai semnificativ, chiar și atunci când consumul săptămânal total de alcool nu a depășit valoarea maximă recomandată în Marea Britanie, 14 unități pe săptămâna pentru femei și 21 pentru bărbați.

Această recomandare a fost revizuită ulterior în jos pentru bărbați, cărora li s-a recomandat să nu depășească nici ei 14 unități pe săptămână.

O unitate corespunde unei cantități de opt grame de alcool sau de 25 de mililitri de băuturi spirtoase sau o jumătate de halbă de bere sau o jumătate de pahar de vin.

Prin implicarea activității fizice, cercetătorii au descoperit că supra-riscul de deces din rândul consumatorilor de alcool s-a diminuat sau uneori a fost anulat la cei care practică cel puțin 150 de minute de activitate fizică moderată sau intensă pe săptămână.

Cu toate acestea, la cei care nu ating acest prag de efort fizic, riscul de deces a rămas în strânsă corelație cu cantitatea de alcool consumată.

Un total de 150 de minute de activitate fizică pe săptămână este durata recomandată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) pentru îmbunătățirea sănătății și pentru prevenirea obezității, a bolilor cardiovasculare și a anumitor tipuri de cancer.