Cancerul pulmonar are o rată de supravieţuire de 2-10% pentru cinci ani şi provoacă cele mai multe decese în lume, mai multe decât cele cauzate de cancerul la sân şi de prostată la un loc.

Cancerul pulmonar, alături de cel de pancreas, de stomac şi de cel hepatic evoluează de regulă exploziv. În Romania, cancerul la plămâni conduce la mortalitate, fiind urmat de cancerul la sân, de colon, de col şi de prostata.

Principala cauză a cancerului de plămâni este fumatul. Se diagnostichează, de regulă, în metastaze.

“Este bine să vă faceţi o radiografie dacă aveţi următoarele simptome: tuse, spută cu sânge, durere în capul pieptului, pneumonii sau bronşite repetate, oboseală, lipsa apetitului, scădere inexplicabilă în greutate, răguşeală, transpiraţii ale fetei şi gatului”, recomandă medicul pneumolog Magdalena Ciobanu, de la Institutul de Pneumologie “Marius Nasta” din Capitală.

Un sfert dintre bolnavi nu au simptome

Statisticile arată că un sfert dintre persoanele cu cancer pulmonar nu prezintă niciun fel de simptome în momentul în care primesc diagnosticul.

Restul dezvoltă o serie de simptome cauzate de efectele directe ale tumorii primare sau de răspândirea cancerului în alte părţi ale corpului (metastaze). Simptomele includ tuse, chiar tuse cu sânge, oboseală, scădere inexplicabilă în greutate, infecţii respiratorii.

Există două mari categorii de cancer la plămâni: cancerul pulmonar cu celule mici – microcelular şi cel non-microcelular. Cancerul pulmonar microcelular este prezent în aproximativ 20% dintre cazuri. Acesta este cel mai agresiv cancer al plămânilor.

Este în strânsă legătură cu fumatul, doar în 1% dintre cazuri apărând şi la nefumători. Metastazele se răspândesc rapid şi sunt descoperite după ce s-au împrăştiat foarte mult. Cancerul pulmonar non-microcelular este cel mai frecvent.

Stadiile de depistare şi evoluţia maladiei

Foarte importante în evoluţia bolii sunt stadiile în care boala e depistată. Cu cât etapa în care se află o tumoare este mai avansată, cu atât prognosticul pacientului este mai rău.

Medicii folosesc mai multe tipuri de teste pentru a determina cu precizie stadiul în care se află boala, printre care analizele de sânge sau tomografiile.

Dacă analizele de sânge pot semnala prezenţa de metastaze la nivelul oaselor sau ficatului, procedurile radiologice determină dimensiunea tumorii, precum şi răspândirea acesteia la alte organe. Stadiile cancerului pulmonar microcelular sunt patru.

În stadiul I, cancerul este limitat la plămâni, în II şi III, este limitat la plămâni şi, eventual, ganglionii limfatici. În IV, boala s-a extins în afara plămânilor. Stadiile cancerului pulmonar non-microcelular sunt doar două: în primul, cancerul se limitează în zona de origine, iar în stdiul doi, se extinde în alte părţi ale corpului.

Cancerul de plămâni, ucigaşul nr. 1 în România

 • Bolnavi de cancer: 482.000*
 • Cazuri noi pe an: 70.300
 • Tratamente aprobate prin dosare (cazuri grave): 4.000 (din peste 10.000 pe lista de aşteptare)
 • Cele mai frecvente forme de cancer în România: Sân (45/100 mii de locuitori), Pulmonar (30/100 mii), Col uterin (25/100 mii), Colorectal (22/100 mii), Prostată (20/100 mii).
 • Cele mai frecvente forme de can cer în Europa: Prostată, Sân, Colorectal, Pulmonar, Vezica urinară
 • Cea mai mare mortalitate în România: Cancer pulmonar (27/100 mii de locuitori), Sân (18/100 mii), Colorectal (13/100 mii), Col uterin (11/ 100 mii), Prostată (10/100 mii)

* Date pentru anul 2010

PRACTIC

Semne care pot trăda boala

Printre manifestările care pot ascunde un eventual cancer pulmonar se numără şi următoarele:

 • Tusea accentuată, fie că este vorba despre un fumător sau un fost fumător, fie de o persoană care tuşeşte fără a fi fumat.
 • Tusea cu sânge apare la un număr mare dintre cei care au cancer pulmonar.
 • Dureri în zona pieptului (acuză circa un sfert dintre cei diagnosticaţi cu cancer pulmonar). Durerea e surdă, dar persistentă.
 • Respiraţia grea sau răguşeala.
 • Infecţii respiratorii repetate. Aproximativ 30-40% dintre persoanele care suferă de cancer pulmonar au şi unele simptome ale metastazelor. Cancerul pulmonar se răspândeşte cel mai adesea la ficat, oase şi creier.
 • Cancerul pulmonar metastatic în ficat poate provoca îngălbenirea pielii şi a ochilor.
 • Metastazele la nivelul osului pot cauza dureri ale coloanei vertebrale, oasele coapsei şi coastelor.
 • Slăbirea vederii poate fi un semn al cancerului pulmonar răspândit la creier.

Sursa: www.evz.ro – 19.12.2011