Richard Béliveau plutește literalmente pe un nor. Cu echipa sa, medicul în biochimie a obținut imposibilul: ajunge la creier pentru a trata tumorile canceroase cu o moleculă supusă testelor clinice.

cancerul cerebral, glioblastom

“Suntem în pragul succesului tratamentului! Se întâmplă doar o dată într-o viață”, spune cel care a facut cancerul inamicul său numărul unu.

În 2004, Richard Béliveau și echipa sa au dezvoltat ANG1005, o moleculă care poartă un medicament care poate ajunge și trata tumori cerebrale.

De atunci, firma Angiochem din Montreal a efectuat studii clinice asupra medicamentului în Statele Unite. Rezultatele sunt atat de promitatoare ca noile studii de faza II sunt in curs de desfasurare. Ne-am întâlnit cu cercetătorul de la Laboratorul de Medicină Moleculară al UQAM.

Î: De ce este tratamentul pe care l-ați dezvoltat pe drumul cel bun?

Richard Béliveau: “Până în prezent, 200 de pacienți au fost tratați, între 60% și 80% au starea clinică îmbunătățită, unii au remisiuni complete. Am avut în vedere scenariile cele mai grave, reacțiile adverse semnificative, respingerea sau intoleranța la tratament. Nimic nu s-a întâmplat. Ceea ce ne entuziasmează este obținerea de rezultate cu glioblastom, un cancer letal care permite pacientului să trăiască doar 11 sau 12 luni. De asemenea, putem trata metastaze cerebrale, pe care le întâlnim în cazurile a 30% și 50% din cancerele de sân și plămân”.

Î: Care sunt rezultatele ce par cele mai spectaculoase?

RB: “Este dispariția completă a unui glioblastom la un pacient care nu a răspuns la nimic și al cărui prognoză a fost foarte întunecată. Datorită tratamentului, omul a fost în remisie timp de trei ani. “

Î: Există speranță pentru alte boli ale creierului?

R.B.: “Am descoperit molecula ce va purta un medicament împotriva cancerului, ne putem gândi la tratarea altor patologii cum ar fi Alzheimer sau Parkinsons. Dar este încă prea devreme pentru a anticipa ce se va întâmpla. “

Î: Dacă totul merge bine, este posibil să credem că ANG1005 va fi disponibil în 2016?

R.B .: “Da, dar eu sunt prudent și în același timp entuziasmat. Nu trebuie să creăm speranțe false sau disperări false. Știința progresează, îi spun pacienților: “supraviețuiește până apare un nou tratament”. Însă, în prezent, este imposibil să pună mâna pe medicament”.

sursă

Doriti mai multe informatii despre vindecarea cancerului? Contactati-ne acum!