Aproape o mie de românce mor, în fiecare an, de cancer ovarian. Oricare femeie poate fi în pericol și, cu atât mai mult, acelea care urmează tratamente hormonale.

E a 5-a cea mai frecventă localizare a cancerului la femei şi una dintre cele mai agresive maladii din sfera ginecologică, înregistrând cele mai mici şanse de supravieţuire. Cancerul ovarian ucide. Şi asta pentru că e ignorat, simptomele sale putând fi uşor confundate cu cele ale unor afecţiuni comune. În cele mai multe cazuri, e diagnosticat prea târziu, în stadii avansate, când niciun tratament nu-şi mai are rostul. Or, depistat în fazele de debut, şansele de supravieţuire cresc până la 90%.

Ce simptome are cancerul ovarian

Ai dureri de burtă sau în zona pelvină? Te simţi balonată, obosită? Suferi de modificări ale tranzitului intestinal, precum diareea sau constipaţia? Ţi-au apărut sângerări vaginale anormale? Mergi cât mai repede la ginecolog! Deşi ai putea crede că este vorba despre simptome banale cauzate de menstruaţie, menopauză, digestive ori de alimentaţie, acestea ar putea fi semnele unui cancer ovarian incipient. Trebuie să iei în considerare că menopauza târzie, vârsta înaintată, cazuri de cancer de sân sau ovarian în familie, prima sarcină după vârsta de 30 de ani sau absenţa sarcinilor, obezitatea, toate acestea constituie potenţiali factori de risc, la fel ca şi tratamentele hormonale de stimulare pentru sarcină.

Testează-te din timp pentru cancerul ovarian

Ceea ce ar trebui să fie o rutină pentru toate femeile, mai exact controlul periodic, e evitat pe cât posibil de marea majoritate. Or, pentru început, ecografia abdominală şi cea transvaginală pot fi de ajuns. În cazul în care se suspectează o formă de cancer ovarian, computerul tomograf dă verdictul împreună cu testul de sânge pentru măsurarea markerului tumoral CA-125. Atenţie! Testul Babeş-Papanicolau nu detectează cancerul ovarian! Are rolul de a depista modificările pre-canceroase la nivelul colului uterin.

Cancerul ovarian se tratează din vreme

Atunci când cancerul ovarian este descoperit în fază incipientă, când încă este localizat doar în ovar, supravieţuirea la 5 ani se situează în zona prognosticului optimist. Este un motiv în plus ca femeile ce manifestă simptome sugestive pentru cancerul ovarian să se adreseze cât mai repede medicului, pentru a obţine un diagnostic corect. Cancerul ovarian se poate trata, cu condiţia să fie tratat cu ce trebuie, atunci când trebuie. Terapiile ţintite pot reprezenta o soluţie pentru îmbunătăţirea evoluţiei pacientelor.” dr. Dana Stănculeanu Institutul Oncologic “Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu” Bucureşti

din Libertatea pentru femei, 10 Jun 2013 17:00

Doriti mai multe informatii despre vindecarea cancerului? Contactati-ne acum!