Primul și singurul fermier care a reușit aclimatizarea acestei plante în România spune că exotica legumă poate aduce agricultorilor câștiguri record, de cel puțin zece ori mai mari decât investiția la hectar, iar anul trecut, întreaga recoltă a producătorului autohton s-a vândut ca pâinea caldă pe piața din Italia, scrie agrointel.ro.

Gabi Sandu este cunoscut mai ales pentru performanțele sale la concursurile de pescuit, unde este campion național la captura de crap. Aceste reușite vor păli în curând în fața titlului de cel mai ”agrointeligent” fermier din România, agricultorul din Piatra Neamț reușind să aclimatizeze cea mai profitabilă cultură agricolă: cartoful mov.

Ideea unei afaceri cu cartoful mov i-a venit acum șapte ani, după ce a văzut un reportaj la televizor despre cei mai sănătoși cartofi din lume. Abia după un an a reușit să facă rost de câteva kilograme de tuberculi originari din Peru. ”Am început cu patru soiuri, din care doar două au rezistat și am reușit să le aclimatizăm. În Peru, cultivarea cartofilor mov se face la altitudini de 3000 de metri, planta fiind rezistentă la secetă și mană. Este sensibilă însă, la fel ca și cartoful obișnuit, la gândacul de Coloradă”, a explicat pentru Agrointeligența, Gabi Sandu.

Cererea pentru cartofii mov a crescut în ultimii ani, după ce studiile au arătat că este cea mai sănătoasă legumă. Culoarea deosebită este dată de conținutul ridicat de antocianine, substanță activă ce se regăsește și la fructele de pădure și care este recunoscută ca având un puternic efect anti-cancer. ”Deși pe piață, în România, am văzut că au apărut cartofi de culoare mov, aceștia nu sunt decât organisme modificate genetic, fără beneficii pentru sănătate. S-a schimbat doar culoarea, pentru a induce consumatorul în eroare. La nivel mondial, se știe că doar soiurile convenționale de cartofi mov au proprietățile mult căutate”, explică agricultorul din Piatra Neamț.

Doriti mai multe informatii despre vindecarea cancerului? Contactati-ne acum!