Colposcopia este o procedura ginecologica in cadrul careia se vizualizeaza vulva, peretii vaginali si colul uterin, prin dilatare si folosirea unei surse de lumina, cu scopul de a detecta si examina anomaliile acestor structuri. Un colposcop este, de fapt, un microscop ce prezinta filtre de culoare, care permit medicului specialist sa detecteze mici vase de sange anormale de la nivelul colului uterin.

Videocolposcopul este un aparat care are un sistem optic de marire a unei imagini (de aproximativ 16-20 de ori). Imaginea este captata si, ulterior, transmisa pe un monitor. Videocolposcopia permite pacientei sa urmareasca pe monitor imagini in timp real, facand-o astfel sa inteleaga problema, sa se implice in tratament si sa urmareasca rezultatele acestuia. Imaginile redate de videocolposcop sunt convingatoare pentru pacienta, aceasta avand posibilitatea sa isi observe personal leziunea. Examinarea cu videocolposcopul nu este dureroasa.

Videocolposcopia se adreseaza leziunilor precanceroase ale colului uterin, aceasta reprezentand una dintre marile avantaje ale examinarii.

Dr. Grou Tania, medic specialist ginecolog, explica pentru cititorii MedLive cand este recomandata si care sunt avantajele investigatiei videocolposcopice.

Cum functioneaza videocolposcopul?

Investigatia nu trebuie sa sperie pacientele, modalitatea de functionare a videocolposcopului fiind extrem de simpla. Pacienta sta in pozitie ginecologica, exact ca la un consult obisnuit, iar medicul introduce un specul vaginal care permite urmarirea imaginilor de pe colul uterin. Dupa ce medicul studiaza colul uterin, acesta aplica acid acetic care spala mucusul si pateaza zonele anormale, facandu-le astfel vizibile. Videocolposcopul poate inregistra imaginile in format electronic, iar medicul ofera pacientei, la cerere, un CD cu acestea. Un alt avantaj al videocolposcopiei este ca aceasta nu este o investigatie dureroasa.

Cand este recomandata o investigatie cu videocolposcopul?

Investigatia colului uterin cu videocolposcopul se adreseaza tuturor cazurilor in care rezultatul citologic este anormal. De asemenea, investigatia este recomandata in cazul in care medicul ginecolog constata la examenul clinic o zona rosie pe colul uterin. Examenul videocolposcopic este obligatoriu inainte de orice interventie chirurgicala. In cazul in care exista o leziune cu o mare suspiciune pe colul uterin, nu se va mai face operatia conservatoare. O alta indicatie pentru examenul videocolposcopic este reprezentata de controlul dupa o interventie chirurgicala facuta pe colul uterin.

Cand poate fi efectuat examenul videocolposcopic?

Videocolposcopia nu poate fi efectuata in orice zi din luna. Este de preferat ca pacienta sa vina la investigatie in zilele 13-20 ale ciclului menstrual. Pacienta nu trebuie sa aiba contact sexual cu 3-4 zile inainte de a se prezenta la medicul specialist si nu trebuie sa fi efectuat un alt examen ginecologic in ultimele zile.

Videocolposcopia nu prezinta niciun risc si nu exista contraindicatii in ceea ce priveste procedura.

Vezi aici programul doctorului Grou Tania in vederea unei programari.

Doriti mai multe informatii despre vindecarea cancerului? Contactati-ne acum!