Virusul HPV este unul dintre cei mai “parsivi” dusmani ai organismului nostru, fiind raspunzator de cancerul de col uterin. Iata cele mai noi informatii despre acest virus necrutator, despre boala pe care o produce si, mai ales, despre cum poti sa te feresti de el!

De ce este atat de periculos cancerul de col?
Cancerul de col uterin este, alaturi de cel de san, una dintre cele mai de temut boli care afecteaza femeia zilelor noastre. Este a treia cauza de mortalitate la persoanele de sex feminin cu cancer, dupa tumorile maligne de san si cele de plaman (la fiecare 2 minute, o femeie moare din cauza cancerului de col). Este cu atat mai periculos, cu cat simptomele nu sunt foarte “generoase”. De obicei, manifestarile apar in stadii tardive, si poate fi vorba de sangerari in timpul sau dupa un contact sexual sau in urma unor spalaturi vaginale, sau de secretii vaginale de culoare albicioasa, redusa cantitativ, nemirositoare, cu striuri de sange. Foarte rar, este insotit in faze avansate de constipatie, dureri in zona pelvisului sau sange in urina.

Cum se ajunge la el?
Pe langa HPV, despre care se stie cert ca determina el insusi boala, exista si alti factori care inlesnesc evolutia catre cancer: scaderea rezistentei organismului, asa cum se intampla in cazul unei infectii cu virusul HIV, numarul mare de sarcini si de avorturi precedente (peste 5) sau folosirea pe termen lung (in general, peste 5 ani) a anticonceptionalelor orale care contin progesteron.

Citeste si: 5 adevaruri socante despre BTS

Alte infectii transmise sexual – cea cu virusul herpesului genital, cu trichomonas sau gonoreea – in momentul in care se asociaza cu HPV, pot sa stimuleze evolutia catre cancer. La fel se intampla si cu alte tulpini de HPV care, chiar daca nu sunt periculoase, in momentul in care insotesc tipul de HPV care cauzeaza cancer, ii cresc acestuia “puterea”. Si fumatul are un rol negativ in acest sens, pentru ca favorizeaza aparitia cancerului si scaderea imunitatii organismului. De asemenea, sarcina accelereaza dezvoltarea tumorii maligne.

Ce este HPV si cum il poti “procura”?
HPV (Human Papilloma Virus sau, in traducere, Virusul Papilloma Uman) este “vinovat” de cea mai frecventa boala cu transmitere sexuala din lume. Din nefericire, te poti “alege” foarte usor cu acest virus, cu atat mai mult cu cat este rezistent la caldura, la uscare si la substantele dezinfectante obisnuite. HPV este responsabil de 99,7% dintre cazurile de cancer de col. De cele mai multe ori, infectia cu HPV se vindeca, chiar si in absenta vreunui tratament. Evident, aceasta evolutie favorabila depinde de rezistenta organismului si de capacitatea sa de a lupta impotriva virusului.

Exista mai mult de 100 de tulpini HPV, dar numai 15 dintre acestea contribuie la dezvoltarea cancerului (cele mai periculoase sunt tulpinile 16 si 18, care sunt implicate in mai mult de 70% dintre tumorile maligne ale colului uterin). In privinta modului de transmitere a virusului, exista numeroase controverse. Daca initial s-a considerat ca singura varianta de “contaminare” cu HPV este prin contactul sexual, studii recente au aratat ca, din pacate, exista si alte modalitati de transmitere.

Citeste si: Riscurile sexului oral

Dat fiind faptul ca HPV a fost depistat si la virgine, s-a concluzionat ca, in rare cazuri, virusul se poate prelua si de pe mainile infectate cu HPV sau in urma contactului cu diferite obiecte contaminate. In plus, s-a dovedit faptul ca virusul se poate transmite si de la mame la copii, fie in timpul nasterii, fie pe parcursul sarcinii. Ceea ce trebuie sa retii este faptul ca poti “contacta” foarte “lejer” virusul inca de la primul contact sexual si ca nu este necesara penetrarea pentru ca HPV sa patrunda in organismul tau.

Cum poti evita “intalnirea” cu HPV?
Exista cateva masuri pe care trebuie sa le respecti pentru a nu intra in contact cu virusul. In primul rand, evita onenight stand-urile. Cu cat vei avea mai putini parteneri, cu atat riscul de a te infecta cu HPV va fi mai mic. Nu uita in niciun caz de folosirea prezervativului. Desi nu-ti garanteaza o eficienta maxima in protejarea impotriva infectiei cu HPV, acesta ramane una dintre cele mai bune solutii prin care te poti feri de acest virus, de o eventual sarcina nedorita si de alte bacterii si virusuri care cauzeaza BTS.

Prezervativul este cu atat mai important cu cat, protejandu-te impotriva altor BTS, te apara si de HPV, deoarece orice alt microb care iti populeaza organele genitale determina si leziuni ale colului care favorizeaza “achizitionarea” virusului ucigas”. In cazul in care stii ca iubitul taeste infectat cu HPV, este necesar nu numai sa eviti sa-ti faci de cap cu el, dar si sa fii atinsa in regiunea genitala dupa ce si-a atins penisul, fiindca, dupa cum ti-am explicat, virusul se poate transmite si prin contactul cu mainile infectate.

Nu te speria. Nu este cazul sa nu mai faci niciodata sex cu partenerul tau, ci trebuie doar sa-l trimiti la medic, pentru tratament, si sa astepti o perioada de timp pana cand medicamentele isi vor face efectul si vor anihila virusul. Intrucat HPV se poate transmite si prin obiectele infectate, renunta la impartirea hainelor cu prietenele tale sau la probarea lenjeriei intime in magazine. Un contact prelungit cu hainele contaminate poate avea un efect dezastruos.

Testul care te pune in garda
Daca uneori HPV este distrus de corpul tau, in alte cazuri, insa, organismul nu reuseste sa elimine fara “ajutor” virusul. Tocmai din acest motiv, este esential sa te prezinti la medic pentru un examen citologic Babes-Papanicolau. Aceasta investigatie te va ajuta sa descoperi prezenta HPV si sa il indepartezi astfel incat sa nu se ajunga la cancer.

Daca HPV a reusit deja sa se “ascunda” in celulele colului uterin si sa produca modificari la nivelul acestora, conducand la formarea leziunilor precanceroase, examenul Babes-Papanicolau devine esential pentru diagnosticarea cat mai rapida a acestora. Nu uita ca, odata descoperita o leziune premergatoare unui cancer, ea poate fi tratata cu succes. Testul trebuie repetat odata la un an.

Vaccinul salvator
Exista doua tipuri de vaccin care te pot tine la adapost de cancerul de col. Unul se adreseaza doar tulpinilor 16 si 18. Celalalt te protejeaza si de tulpinile 6 si 11, responsabile de 90% dintre cazurile de veruci genitale (negi genitali). Ambele tipuri asigura protectie in proport 99%. In principiu, vaccinul recomandat femeilor intre 9 si 26 de ani. Cu toate acestea, poti sa te vaccinezi, chiar daca ai depasit acest interval de varsta. Tot ce trebuie sa faci este sa te prezinti la ginecologul tau si sa-i soliciti parerea.

In Australia, s-a inceput administrarea vaccinului si la femeile intre 26 si 45 de ani cu rezultate foarte bune. Teoretic, singurul impediment cu care te poti confrunta este o sarcina, pe parcursul careia vaccinul este contraindicat. In rest, singurul care-ti poate interzice vaccinarea este medicul ginecolog. Mai mult decat atat, pentru ca tulpinile 16 si 18 au o structura asemanatoare cu tulpinile 31, respectiv 45, se pare ca vaccinul poate sa te apere intr-o proportie mai mica si de acestea din urma, dar mai trebuie efectuate studii pentru verificarea acestui beneficiu.

Studiile au demonstrat ca nu exista riscuri majore in cazul administrarii vaccinului. Singurele reactii adverse sunt durere si roseata in locul injectarii, cresterea temperaturii, frisoane, greturi, varsaturi, diaree sau dureri musculare in primele 15 zile dupa vaccinare. Nu s-a dovedit nicio legatura intre decesele inregistrate la persoanele vaccinate impotriva HPV si administrarea acestuia.

Doriti mai multe informatii despre vindecarea cancerului? Contactati-ne acum!