Cancerul la stomac este a doua cauza cea mai frecventa de deces la nivel mondial din cauza bolilor maligne. Noile descoperiri ale cercetarilor de la Liverpool ar putea contribui la dezvoltarea de noi terapii pentru cancerul gastric, prin restabilirea functiilor unei proteine numita TGFβig-H3.

cancerul de stomac

Cercetatorii au constatat ca producerea acestei proteine care previne cresterea si raspândirea celulelor canceroase este afectata la pacientii cu cancer gastric.

Dezvoltarea de terapii

Proteina este eliberata de celulele numite miofibroblaste, care fac parte din tesutul de sprijin din jurul celulelor canceroase. Mediul miofibroblastelor, vasele de sange si alte tipuri de celule, permit cancerului sa supravietuiasca si poate ajunge la un procent de 70-90% din masa totala a tumorii.

Miofibroblastele sunt celule extrem de mobile, care produc si elibereaza mai multe substante care  schimba comportamentul cancerului prin alterarea mediului, ducand la cresterea si raspândirea celulelor canceroase. Cercetatorii de la Liverpool au descoperit ca in tumorile pacientilor cu cancer gastric avansat, miofibroblastele reduc eliberarea unei proteine care ar inhiba în mod normal cresterea si raspândirea bolii.

Recuperarea pe termen lung

Profesorul Andrea Varro explica “Aceasta proteina in mod normal actioneaza ca o ancora care leaga celulele de proteinele din mediul celulelor canceroase restrictionand celulele canceroase la zona in care au crescut. Acest lucru permite directionarea tratamentelor pentru zona respectiva, dar in stadii avansate ale bolii efectele acestei proteine sunt diminuate, crescand riscul raspandirii bolii in alte parti ale corpului.

“Speram ca acest lucru va ajuta la dezvoltarea de tratamente viitoare care se bazeaza pe restabilirea functiilor acestei proteine, contribuind la recuperarea pe termen lung a pacientilor cu aceasta boala, de multe ori fatala.”

Comenteaza pe Forum MedLive.ro.

Redactia MedLive

Doriti mai multe informatii despre vindecarea cancerului? Contactati-ne acum!