de ce fac copiii cancer cancere pediatrice

Conform ultimelor date furnizate de Organizația Mondială a Sănătății, numărul persoanelor care se îmbolnăvesc anual de cancer a crescut de la 15 milioane, în 2016, la 18,1 milioane în 2018. Potrivit estimărilor, la ora actuală, în lume trăiesc aproape 50 de milioane de persoane care au primit diagnosticul de cancer în ultimii 5 ani. Dintre acestea, circa 5 la sută sunt copii. 

De ce fac copiii cancer? Principalele cauze

Cancerul este o boală a cărei apariție ne revoltă, care nu ține cont de vârstă sau de stil de viață. Iar revolta este infinit mai mare atunci când nemiloasa maladie lovește într-un copil. Despre apariția cancerului la copil ne-a dat mai multe informații reputatul dr. Inci Ayan, medic oncolog pediatru în Istanbul, cu peste 30 de ani experiență.

CITEȘTE ȘI…Există alimente care cresc riscul apariției cancerului?

“Din ceea ce știm până acum, putem vorbi despre două cauze majore – factori genetici și cei de mediu. În primul rând, ne referim la bolile genetice (congenitale sau ereditare) și iată de ce este foarte important să cunoaștem istoricul întregii familii: dacă au existat cazuri de cancer este clar că este nevoie să apelăm la screeninguri periodice pentru a preveni un eventual cancer la copil. Apoi, la factorii de mediu, avem în primul rând anumite virusuri care sunt asociate cu cancerul. Hepatita B și C, virusul Epstein Barr, virusul HPV”, precizează medicul.

Principalii factori de risc în cancerul pediatric

Pe lângă aceste cauze, există și o serie de factori declanșatori ai cancerului pediatric. Aceștia sunt radiațiile, medicamentele administrate de mamă în tipul sarcinii, insecticidele, pesticidele, poluarea: “Fie că vin din mediu, fie că vin în urma unui tratament cu radiații la care copilul este supus, radiațiile pot declanșa un cancer pediatric. Anumite medicamente pe care mama le ia în timpul sarcinii cresc riscul apariției cancerului oricând în timpul vieții copilului, nu neapărat imediat după naștere.

Atenție și la insecticide sau la substanțele chimice cu care sunt tratate legumele și fructele pe care le consumăm. Leucemiile la copii de exemplu sunt foarte des asociate cu ingestia acestui tip de substante chimice. Poluarea, inclusiv cea asociată cu utilizarea tehnologiei de ultimă generație (telefoane, tablete) poate crește frecvența cancerelor la copii (leucemii, tumori de creier, anumite tipuri de sarcoame)”, explică dr. Inci Ayan.

În ultimii ani, tratamentele oncologice dedicate copiilor s-au dezvoltat

În ultimii 40 ani, terapiilor oncologice destinate tipurilor de cancer pediatric s-au dezvoltat foarte mult. În consecință, a crescut și rata de supraviețuire: “Acum, tratăm cu succes mai bine de 60% din cazurile de cancer pediatric, indiferent de stadiul în care a fost diagnosticată boala. Rata de succes crește până la 90% în cazurile de cancer cu diagnostic precoce, mai ales în cazul limfoamelor, tumorilor renale, dar dacă boala este în stadiu avansat, rata de succes scade, din păcate, la 10% chiar dacă se aplică metode agresive de tratament”, menționează medicul.

CITEȘTE ȘI…Metoda care ar putea creşte şansele de supravieţuire pentru pacienţii cu cancer. Ce au descoperit oamenii de știință?

Acest lucru a fost posibil datorită abordărilor multidisciplinare, atât din punct de vedere științific, cât și medical.

O altă veste bună este și aceea că, în ultimii ani, efectele adverse ale chimioterapiei și radioterapiei au înregistrat o scădere spectaculoasă: “Dacă monitorizăm regulat funcțiile cardiacă, renală și evaluăm periodic pacienții oncologici din punct de vedere neurologic, atunci avem o imagine completă a stării de sănătate și putem adapta terapiile în funcție de potențialele efecte colaterale pe care le au în organism. Putem ajusta dozele, putem schimba medicamentele și putem administra terapii destinate atenuării efectelor adverse”, completează medicul oncolog.

Un sistem imunitar puternic este cea mai bună cale de a preveni dezvoltarea cancerului

Dezechilibrele la nivelul sistemului imunitar creează terenul perfect pentru apariția cancerului: “Un sistem imunitar puternic este cel care ne apără
de boli. Infecțiile și alergenii obosesc sistemul imunitar, care nu mai poate lupta împotriva cancerului. Părinții trebuie fie foarte atenți la starea de sănătate a copiilor și, bineînțeles, la alimentație. Trebuie evitate infecțiile. Cea mai sigură metodă este vaccinarea. Vaccinul contra hepatitei B trebuie făcut imediat după naștere. Cel pentru HPV, la vârsta de 12 ani. Și normele de igienă ne ajută să prevenim infecțiile”, precizează dr. Inci Ayan.

Un mare NU remediilor naturiste

Medicul turc este total împotriva încercării de vindecare a cancerului cu ajutorul remediilor naturiste. Argumentele sale sunt de necombătut: “Nu am nimic împotriva plantelor din piață sau din grădină, din care se fac ceaiuri. Dar dacă vorbim despre un produs farmaceutic, de un extract, vorbim despre un produs concentrat.

Nu sunt convinsă că acesta va fi benefic pentru organism la pacienții care fac chimioterapie. Așa că dacă nu există studii dovedite despre beneficiile acestor extracte, eu nu le permit pacienților mei să le folosească. Pot bea ceaiuri de plante, pot adăuga în salate diverse plante, dar nu ar trebui să consume produse farmaceutice din plante, extracte concentrate”, concluzionează specialistul oncolog.

Sursă foto: shutterstock

Doriti mai multe informatii despre vindecarea cancerului? Contactati-ne acum!