Toate organele din cavitatea abdominală – cum ar fi stomacul, intestinul – și peretele abdominal sunt acoperite cu un strat subțire de celule. Acest strat se numește “foița peritoneală” sau “peritoneul”. Din păcate, peritoneul poate fi invadat de celule canceroase. Această condiție este cel mai frecvent numită “cancer peritoneal” dar mai poate fi denumită malignitatea suprafeței peritoneale, carcinomatoză peritoneală, metastaze peritoneale sau pseudomixom peritoneal (PMP).

Trei origini distincte posibile:

In cazul cancerului peritoneal există trei origini distincte posibile ale celulelor canceroase.

Mai întâi de toate, cancerul poate avea origine din așa-numitele celule mezoteliale din care e format peritoneul, ceea ce duce la un tip foarte rar de cancer denumit “mezoteliomul malign”.

Cea de a doua sursă de celule canceroase (de asemenea rară) este o tumoră producătoare de mucus, care este cel mai adesea situată la nivelul apendicelui. Această tumoră se poate rupe atunci când crește în dimensiuni și, datorită rupturii, celulele producătoare de mucus se vor împrăștia în întregul abdomen. În cele din urmă, cavitatea abdominală este umplută cu mucus, ceea ce duce la o afecțiune numită pseudomixom peritoneal (PMP).

În cele din urmă – și cel mai frecvent – cancerul peritoneal are la origine celule canceroase care sunt împrăștiate de la nivelul unei tumori primare cu altă localizare la nivelul corpului uman. Celulele călătoresc spre peritoneu, se fixează aici și încep să se dezvolte, să crească pe suprafața peritoneală. Aproape orice tumoră primară din organism poate provoca această boală, dar organele abdominale, cum ar fi colonul, stomacul și ovarele, sunt cele mai comune organe de origine. De obicei, celulele canceroase vor continua sa se inmulțească și să formeze noduli tumorali mici (între 2 și 5 mm) pe peritoneu. Cu toate acestea, tumorile de dimensiuni mai mari nu sunt mai puțin frecvente și, uneori, în stadii avansate de boală, se formează conglomerate de noduli. Nodulii cancerului peritoneal pot apărea oriunde în cavitatea abdominală, dar cele mai frecvente localizări sunt diafragmul dreapt, pelvisul, epiplonul și seroasa intestinală.

Acești noduli canceroși vor obstrua în cele din urmă intestinele, cauzând și acumularea de lichid intraabdominal (“ascită neoplazică”). Cancerul peritoneal este o formă foarte gravă și avansată de cancer.

Doriti mai multe informatii despre vindecarea cancerului? Contactati-ne acum!