În mod normal, ficatul și rinichii ar putea primi toate meritele atunci când vine vorba de detoxifiere, dar știai că organismul tău are și un alt sistem extins care ajută la detoxifierea creierului? Dacă vă întrebați ce înseamnă o “detoxifiere a creierului” – sau “cum pot să-mi curăț creierul?” – ați ajuns la locul potrivit.

Mai jos vom acoperi ce anume presupune o detoxifiere a creierului, dacă ai sau nu cu adevărat nevoie de una pentru a menține o activitate normală a creierului și sfaturi pentru a-ți stimula sănătatea mentală chiar dacă nu vrei să faci efectiv o “curățare”.

Ce este sistemul glimfatic?

Sistemul glifatic se referă la sistemul de vase de sânge din organism care elimină produsele reziduale din creier și din sistemul nervos central. Sistemul glymphatic este cel mai activ în timp ce dormiți, motiv pentru care o noapte de odihnă bună este imperativă pentru a vă simți ageri din punct de vedere mental.

Cum funcționează sistemul limfatic?

  • Acest sistem depinde de lichidul cefalorahidian (LCR), care intră în spațiile de lângă vasele de sânge mai mici care duc la creier.
  • LCR face schimb cu lichidul interstițial, lichidul care înconjoară celulele creierului. Acest lucru ajută la formarea unei vascularizații limfatice care “detoxifică” creierul prin colectarea deșeurilor, cum ar fi proteinele (inclusiv proteina numită beta-amiloid, care poate contribui la boala Alzheimer), metaboliții, toxinele etc.
  • Acest sistem transportă apoi aceste deșeuri departe de creier și prin corp, astfel încât acestea să poată fi eliminate.
  • În timp ce dormim, există o activitate limfatică crescută datorită unei disponibilități mai mari de spațiu între lichidul interstițial și cel cefalorahidian. Exercițiile fizice pot stimula, de asemenea, activitatea limfatică, potrivit unor studii.

Atunci când sistemul limfatic devine perturbat, se crede că acest lucru poate contribui la unele boli ale creierului, precum și la simptome precum ceața cerebrală și memoria slabă. Cercetătorii cred acum că un “sistem de curățare” care funcționează bine în sistemul nervos este esențial pentru prevenirea tulburărilor neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer, Parkinson, boala Huntington și SLA.

Mulți experți cred că sistemul limfatic al creierului ar putea fi nevoit să lucreze mai mult dacă sunteți expus la multe toxine, mai ales pe o perioadă lungă de timp. Expunerea la toxine care afectează creierul poate fi cauzată de:

  • Consumul unei diete foarte procesate, cu alimente inflamatorii
  • Consumul ridicat de alcool
  • Consumul de droguri și tutun
  • Utilizarea unor medicamente
  • Expunerea la substanțe străine, cum ar fi metalele grele și poluanții din mediul înconjurător

Deși nu este o toxină, privarea de somn este, de asemenea, legată de afectarea capacităților mentale. Îmbătrânirea perturbă, de asemenea, funcția limfatică, cum ar fi prin diminuarea fluxului de LCR și de sânge către creier/pulsația arterelor, deși obiceiurile sănătoase pot ajuta la încetinirea acestui fenomen.

Ce este o detoxifiere / curățare a creierului?

O detoxifiere a creierului, sau o curățare a creierului, este menită să ajute la protejarea împotriva bolilor neurodegenerative și la diminuarea simptomelor legate de o funcționare deficitară a creierului.

De ce încearcă oamenii să încerce curățarea creierului? De obicei, pentru a ajuta la gestionarea unor simptome precum:

  • Oboseală
  • Ceață cerebrală
  • Anxietate
  • Depresie
  • Pierderea memoriei
  • Leziuni cerebrale și accident vascular cerebral
  • Dependențe

Acest tip de cură implică, de obicei, măsuri precum prioritizarea somnului, administrarea anumitor suplimente care pot ajuta la susținerea funcției cerebrale, o dietă antiinflamatoare, exerciții fizice și post, dacă este cazul.

Deși toate aceste obiceiuri pot fi benefice pentru bunăstarea mentală și fizică generală, majoritatea experților nu cred că o “curățare strictă a creierului” este de fapt necesară pentru a susține o funcție cognitivă sănătoasă. În schimb, ducerea constantă a unui stil de viață sănătos pare să ofere cele mai multe beneficii și protecție împotriva problemelor de sănătate mentală/cognitivă.

Cum să vă detoxifiați creierul

Cum faci o detoxifiere a creierului? Iată cum să vă detoxifiați creierul în conformitate cu cercetările privind sănătatea mentală:

1. Dormi suficient de mult

Să dormi suficient în fiecare noapte este una dintre cele mai bune modalități de a susține procesele naturale de detoxifiere a creierului tău.

Majoritatea adulților au nevoie de aproximativ șapte până la nouă ore de somn pe noapte pentru a funcționa la cel mai bun nivel. Iată câteva sfaturi pentru a vă ajuta să dormiți cât mai bine:

  • Mergeți la culcare și treziți-vă aproximativ la aceeași oră în fiecare zi, inclusiv în weekenduri/zilele libere. Acest lucru vă ajută să vă reglați ritmul circadian, care vă controlează energia, motivația, pofta de mâncare și multe altele.
  • Dormiți într-o cameră foarte întunecată și răcoroasă.
  • Încercați zgomotul alb pentru a ajuta la înecarea tulburărilor.
  • Citiți ceva relaxant pentru a vă calma mintea. Dacă gândurile care se întrec vă țin treaz, încercați să scrieți un jurnal înainte de culcare.
  • Stabiliți o rutină de culcare care să fie liniștitoare, cum ar fi făcând un duș cald, făcând stretching, aprinzând lumânări etc.

Faceți exerciții fizice în timpul zilei pentru a vă ajuta să dormiți mai bine noaptea. Aproape de ora de culcare, încercați activități mai blânde care nu vă vor ține treaz, cum ar fi rugaciuni și exerciții de respirație profundă.
Petreceți timp în fiecare zi în aer liber, la soare și în natură, ceea ce este benefic pentru creșterea nivelului de vitamina D, pentru relaxare și pentru controlul stresului.

Luați în considerare posibilitatea de a încerca suplimente, cum ar fi melatonina (care ar trebui utilizată pe termen scurt), 5HTP și plante precum rădăcina de valeriană, kava și ashwagandha.

2. Consumați o dietă antiinflamatorie

Datorită legăturii dintre intestin și creier, dieta dvs. joacă un rol esențial în gestionarea sănătății dvs. cognitive. Problemele intestinale și legate de intestin, cum ar fi sindromul intestinelor cu scurgeri, pot crește inflamația, ceea ce poate altera modul în care funcționează organele dumneavoastră, inclusiv creierul, și poate contribui la probleme precum depresia, oboseala, anxietatea și lipsa de concentrare/focalizare.

Creierul dvs. are nevoie de un aport constant de nutrienți – inclusiv proteine, grăsimi sănătoase, antioxidanți, acizi grași omega-3 și vitamine și minerale esențiale – pentru a vă simți cel mai bine. Puneți accentul pe aceste “alimente pentru creier” în dieta dvs. pentru a combate daunele provocate de radicalii liberi și pentru a vă spori aportul de nutrienți:

  • Legume, cum ar fi verdele cu frunze, sfecla, broccoli, ardei gras, morcovi etc. (atât fructele cât și legumele sunt bogate în bioflavonoide, caroteni, polifenoli, tioli, antociani și alte vitamine și minerale care luptă împotriva daunelor provocate de radicalii liberi)
  • Fructe proaspete, inclusiv fructe de pădure, portocale, etc.
  • Ierburi și condimente, cum ar fi ghimbirul, turmericul, usturoiul, rozmarinul etc.
  • Alimente fermentate, probiotice, cum ar fi iaurtul, kefirul, kimchi și varza murată
  • Nuci și semințe
  • Leguminoase și fasole
  • Carbohidrați complecși, cum ar fi cerealele integrale și cartofii dulci
  • Carnea hrănită cu iarbă
  • Pește capturat în mediul sălbatic, inclusiv somon, sardine și macrou
  • Păsări de curte și ouă crescute în aer liber
  • Alimente bogate în cupru, vitamina C și mangan, care sunt toate importante pentru rolul lor în detoxifiere, cum ar fi citricele, fructele de pădure, verdețurile cu frunze, ciupercile, organele de carne, spirulina și algele.
  • Grăsimi sănătoase, cum ar fi avocado, uleiul de măsline, uleiul de cocos și untul hrănit cu iarbă

De asemenea, doriți să beți multă apă pe tot parcursul zilei pentru a vă menține hidratat, ceea ce este important pentru susținerea sistemului limfatic și pentru a vă menține energia, pe lângă ceaiul verde, ceaiul din plante și și cafeaua
Pe lângă o dietă care să includă o mulțime de alimente cu efecte antiinflamatorii, antioxidante și anticancerigene, vrei să eviți alimentele care pot agrava inflamația, reacțiile autoimune și stresul oxidativ. Printre acestea se numără carnea procesată, alimentele cu uleiuri vegetale procesate și grăsimi trans, zahărul adăugat și alimentele foarte procesate în general.

Este posibil să doriți să luați în considerare încercarea unei diete de eliminare dacă vă confruntați cu probleme digestive, ceață cerebrală sau reflux acid / arsuri la stomac. Dacă acest lucru vi se pare a fi cazul, ar putea fi de ajutor să evitați aceste alimente agravante:

  • Mese mari și grele, mai ales aproape de ora de culcare
  • Alimente picante și acide, cum ar fi citricele, oțeturile și ardeii
  • Cofeina din cafea și ciocolată
  • Alcoolul
  • Mentă

3. Exerciții fizice

Există unele dovezi care sugerează că exercițiile fizice pot crește activitatea limfatică și, de asemenea, pot îmbunătăți plasticitatea creierului, care joacă un rol în învățare și memorie. În plus, exercițiile fizice vă pot ajuta să faceți față stresului, să dormiți mai profund și să aveți mai multă energie în general.

Majoritatea adulților ar trebui să urmărească cel puțin 150 de minute de exerciții fizice moderate în fiecare săptămână, care pot fi împărțite în sesiuni mai scurte. Exercițiile fizice de intensitate ridicată (antrenamente HIIT) pot fi, de asemenea, benefice pentru sănătatea creierului în diverse moduri, cum ar fi prin creșterea fluxului sanguin către creier, sprijinirea funcției mitocondriale și, potențial, evitarea demenței.

În mod ideal, încercați să vă amestecați antrenamentele pentru a menține lucrurile interesante și pentru a vă provoca corpul, cum ar fi alergând, aprinzând greutăți, mergând pe jos, făcând drumeții, pedalând, făcând tai chi sau yoga, dansând etc.

4. Post intermitent

Postul pare să ajute la protejarea creierului împotriva bolilor neurologice prin influențarea anumitor proteine implicate în îmbătrânirea creierului și prin diminuarea stresului oxidativ/inflamației.

Potrivit BrainFacts.org:

La animalele de laborator, postul, precum și exercițiile fizice, stimulează producția unei proteine în celulele nervoase numită factor neurotrofic derivat din creier, sau BDNF (brain-derived neurotrophic factor). Această proteină joacă roluri critice în învățare, memorie și în generarea de noi celule nervoase în hipocampus.

Efectul său asupra activității mitocondriale afectează, de asemenea, în mod pozitiv creierul. Unele cercetări, majoritatea provenite din studii pe animale, au demonstrat că postul poate contribui la stimularea memoriei de lucru, a vigilenței, a învățării și poate îmbunătăți, de asemenea, performanța fizică și energia.

5. Minimizați expunerea la toxine

Deși evitarea tuturor substanțelor chimice și a toxinelor poate să nu fie realistă, încercați să reduceți expunerea cât mai mult posibil, cum ar fi prin evitarea fumatului, a consumului de droguri și a medicamentelor inutile.

Reduceți expunerea la contaminanți alegând produse de înfrumusețare și de uz casnic naturale/organice și cumpărând alimente organice ori de câte ori este posibil. Acest lucru limitează cantitatea de pesticide, erbicide și alte substanțe chimice pe care le ingerați.

Dacă bănuiți că ați fost expus la metale grele (cum ar fi din cauza consumului de pește de crescătorie, a apei contaminate, a plombărilor dentare și a produselor de uz casnic), luați în considerare vizita la un medic naturist pentru teste și o eventuală terapie de chelare. De asemenea, medicul dumneavoastră vă poate recomanda tratamente de detoxifiere, cum ar fi ședințele de saună cu infraroșu.

6. Luați în considerare suplimentele

Puteți ajuta la susținerea capacității naturale a organismului dumneavoastră de a se detoxifia prin administrarea anumitor nootrope, plante adaptogene și suplimente care hrănesc ficatul, rinichii, intestinul și creierul. Luați în considerare unele dintre următoarele, în funcție de obiectivele dvs. și de sănătatea actuală:

  • Ciulinul de lapte pentru susținerea ficatului
  • Ciuperci medicinale pentru susținerea generală a sistemului imunitar
  • NAD+ pentru susținerea mitocondriilor
  • L-glutamină pentru susținerea gastrointestinală
  • Vitamina C pentru susținerea antioxidanților
  • Extract de ceai verde pentru un plus de energie și efecte antioxidante
  • Probiotice pentru susținerea intestinelor și menținerea unui microbiom sănătos

Riscuri și efecte secundare

Dacă majoritatea intervențiilor de mai sus sunt noi pentru dumneavoastră, luați lucrurile încet pentru a nu vă simți copleșit. Prea mult, prea repede, poate chiar să sfârșească prin a vă face să vă simțiți mai rău înainte de a începe să vă simțiți mai bine.

Care sunt semnele de detoxifiere a organismului dumneavoastră? În timp ce aceste efecte secundare nu sunt neapărat cauzate de o detoxifiere a creierului, în general, atunci când începeți o nouă dietă, o nouă rutină de suplimente sau un nou program de exerciții fizice, este posibil să vă confruntați temporar cu efecte secundare, cum ar fi:

  • Dureri de cap
  • Oboseală și somn slab
  • Urinare frecventă
  • Scaune moi și tulburări digestive
  • Poftă de alimente zaharoase și carbohidrați
  • Greață
  • Dureri musculare
  • Iritabilitate

Acestea ar trebui să dispară în decurs de una până la două săptămâni – totuși, dacă se agravează sau persistă, este o idee bună să vă reduceți și să vorbiți cu un medic. De asemenea, ar trebui să cereți sfatul medicului înainte de a începe o detoxifiere/ curățare a creierului dacă aveți probleme de sănătate existente, cum ar fi boli hepatice sau renale, diabet sau boala Alzheimer.

Concluzie

O detoxifiere a creierului, sau curățare a creierului, este menită să ajute la protejarea împotriva bolilor neurodegenerative și să diminueze simptome precum oboseala, starea de spirit și lipsa de concentrare/focalizare.

O detoxifiere a creierului poate ajuta la susținerea sistemului limfatic, care se referă la sistemul de vase de sânge din organism care elimină produsele reziduale din creier și din sistemul nervos central. A dormi suficient în fiecare noapte este una dintre cele mai bune modalități de a susține procesul natural de detoxifiere a creierului.

Alte intervenții care sunt incluse într-o curățare a creierului/detoxifiere a creierului includ consumul unei diete antiinflamatorii, exercițiile fizice, postul, terapia prin saună și administrarea de suplimente nootropice și pe bază de plante.

Autor:  Jillian Levy, CHHC

Doriti mai multe informatii despre vindecarea cancerului? Contactati-ne acum!