Unul dintre cei mai mari sahisti ai lumii, Elisabeta Polihroniade, supranumita regina sahului romanesc, a murit, sambata, la ora 17:54. Aceasta avea 80 de ani si suferea de mai multa vreme de cancer pancreatic.

elisabeta_polihroniade

“Cea mai mare dorință a domniei sale era să fie introdus șahul în școli. Avea un regret că nu se investește în șah. Până și pe Nicolae Ceaușescu l-a învățat domnia sa să joace șah”, a declarat, pentru Realitatea TV, senatorul Marius Marinescu, un apropiat al acesteia.

“A fost regina șahului românesc, așa era supranumită, un adevărat ambasador al României. A obținut mai multe medalii de aur la campionatele europene de șah. Organiza în România turneul regilor. Aveam o relație de familie cu domnia sa. Făceam parte din aceeași federație de proteție a mediului, animalelor și patrimoniului cultural. Iubea oamenii, natura, nu mai zic de șah. Cea mai mare dorință a domniei sale era să fie introdus șahul în școli. Avea un regret că nu se investește în șah, că nu e considerat un sport de masă. Își dorea lucrul ăsta. Până și pe Nicolae Ceaușescu l-a învățat domnia sa să joace șah”, a declarat senatorul Marius Marinescu.

Elisabeta Polihroniade a fost de nouă ori campioană mondială la șah.

Trupul neînsuflețit al Elisabetei Polihroniade va fi depus la Biserica “Domnița Bălașa”, din București, înmormântarea urmând să aibă loc la Mănăstirea Cernica.

Fișă biografică

Licențiată a Facultăți de Filosofie din cadrul Universității București, reputata șahistă este singura româncă câștigătoare a zece medalii olimpice cucerite la Olimpiadele de Șah, individual sau cu echipa.

Cea mai mare performanță o obține în 1973, când devine campioană europeană, la egalitate de puncte cu sovietica Nona Gagrindașvili și unguroaica Maria Ivanka. Ocupă locul patru la Campionatul Mondial de șah feminin prin corespondență în perioada 1972-1977, cea mai bună performanță românească, potrivit Agerpres.

Devine mare maestră internațională în 1982.

În 1987 devine campioană internațională a Australiei, la egalitate de puncte cu unguroaica Zsuzsa Polgar. A câștigat de șapte ori titlul de campioană națională și a participat la peste 100 de competiții pe toate continentele, în foarte multe dintre ele ieșind învingătoare.

A fost, totodată, arbitră internațională, oficiind la cinci ediții ale Jocurilor Olimpice de șah, autoare a mai multor cărți de specialitate, adresate iubitorilor șahului în diferite maniere literare. A realizat și susținut rubrici de șah în presa scrisă, la radio și pe micul ecran, pe postul național de televiziune prezentând timp de 21 de ani o emisiune consacrată actualității din lumea șahului național și mondial.

A condus și editat “Revista Română de Șah — Gambit” (din 1994). Tot în 1994 a fost aleasă secretar general al Asociației Mondiale a Scriitorilor de Șah (ICWA).

În 1995 a fost aleasă vicepreședinte a Federației Române de Șah, realeasă în funcție trei ani mai târziu. A fost vicepreședinte al Uniunii Internaționale a Șahului Școlar.

A înființat, în 1999, Fundația de Șah “Gambit — Elisabeta Polihroniade”, și, împreună cu Anatoli Karpov, “Școala Internațională cu Șah”, care le poartă numele.

A fost membru activ în trei comisii ale Federației Internaționale de Șah (FIDE). În 1998, i-a fost decernat titlul de membru de onoare al FIDE, pentru merite deosebite în dezvoltarea șahului în lume.

La cea de-a 75-a aniversare a Federației Internaționale de Șah (FIDE) de la Paris (1999), numele Elisabetei Polihroniade a fost înscris în ediția inaugurală a “Golden Book FIDE”. În ancheta Internet 2000-chess.ro a fost declarată “șahista română a secolului”, tot în 2000 fiindu-i acordată Medalia națională ‘Serviciul Credincios’ clasa a III-a.

A organizat “Turneul Regilor”, un concurs anual la care au fost invitați mari maeștri internaționali, și “Șahul în școală” — competiție desfășurată între elevi.

Data articol: 24/01/2016
Sursa: Realitatea.net

Doriti mai multe informatii despre vindecarea cancerului? Contactati-ne acum!