A fost operat de o tumoare osoasă şi, în timp ce aştepta rezultatul biopsiei, a avut o idee ingenioasă. Povestea unui elev premiant din Constanţa

Era elev în clasa a IX-a la Liceul Teoretic Internaţional de Informatică din Constanţa şi se gândea ce să facă pentru ca aşteptarea chinuitoare pentru pacienţi să nu mai fie, în viitor, atât de lungă. „Rezultatul a venit într-o lună, sunt şi cazuri în care rezultatul vine mai târziu. A fost foarte greu, mai ales că eram după operaţie şi eram imobilizat la pat. De obicei, biopsia se face înainte de operaţie, dar eu am refuzat. Trebuia să mă duc, la acel moment, la două concursuri internaţionale, unul în SUA, la Houston, şi unul în Georgia, la Tbilisi. Din fericire, tumoarea era benignă. Nu era cancer”, povesteşte Dragoş Şerban.

Proiectul, calificat pentru cel mai mare concurs din SUA

S-a gândit atunci să apeleze la cunoştinţele sale în domeniul informaticii pentru a realiza un program care să facă diferenţa, pe baza unui RMN, între tumorile maligne şi cele benigne, în locul biopsiei. Programul său este conceput să analizeze tumorile cerebrale.  „Un medic face un RMN şi introduce imaginea tumorii în programul creat de mine. Acest program le trimite într-un algoritm de clasificare, Support Vector Machine, iar acest algoritm mă ajută să fac diferenţa între o tumoare malignă şi una benignă”, spune Dragoş Şerban. Algoritmul are la bază calcule statistice, dar şi deosebirile de textură dintre diferitele tipuri de tumori. „A trebuit să creez o bază de date, cu diferite tumori. Am folosit o bază de date internaţională open source. Există o lege la nivel mondial care protejează drepturile pacienţilor şi care spune că aceştia trebuie să-şi exprime consimţământul pentru ca imaginile să fie folosite. Din acest motiv, am reuşit să includ în baza de date doar 10 tumori, pentru a o perfecţiona trebuie să fac rost de mai multe”, a explicat elevul.

Pe 14 februarie, proiectul a fost medaliat cu aur la Concursul Naţional de Ştiinţe şi Tehnologii FirSTep de la Bucureşti şi s-a calificat pentru cel mai mare concurs de proiecte internaţionale, ISWEEP, care va avea loc, între 7 şi 18 mai,  în SUA, la Houston. El va participa la categoria ”Environment health disease prevention”.

De-a lungul timpului, Dragoş Şerban, a câştigat medalii la concursuri de proiecte din SUA, unul dintre ele organizat de NASA, din Turcia şi Georgia. Printre proiectele lui s-au aflat un mediu de lucru în care elevii pot învăţa noţiuni de fizică, pârghii şi scripeţi, printr-un program animat de pe un website, o aplicaţie care predă algoritmii de sortare, într-un mod interactiv, dar şi crearea unui material izolator bazat pe hârtie.

„Voi studia în străinătate, în ţară voi veni cu ideile”

Dragoş Şerban a primit în dar un calculator pe când avea doar trei sau patru ani. „Din primul moment am fost fascinat şi mi-am dorit să aflu cât mai multe din tainele calculatorului. Pe la 8 ani am început să fac programare, la început aplicaţii simple. La proiecte nu pot să spun că lucrez în fiecare zi, lucrez mai mult la sfârşitul săptămânii, dar când mă apuc de ceva sunt foarte concentrat”, spune elevul.

După ce va termina liceul, va aplica la prestigioasele universităţi Stanford sau MIT. „Dacă nu reuşesc, vreau să studiez în Anglia. Voi studia în străinătate, în ţară voi veni cu ideile”.

Data articol: 18/02/2015 Sursa: Gandul.info