Un grup de cercetători suedezi sugerează că, într-o oarecare măsură, consumul de carne procesată, cum este cea folosită în mezeluri, bacon sau cârnați, crește șansele de a face cancer pancreatic. Un calcul simplu arată că 50 de grame de carne procesată pe zi, adică echivalentul unui cârnat, ridică șansele de îmbolnăvire cu 19%.

carnea procesată

Un studiu anterior arătase, de asemenea, o legătură între acest tip de carne și cancerul intestinal, ceea ce i-a determinat pe britanici să recomande anul trecut un consum nu mai mare de 70 g mezeluri / zi. Cercetarea suedezilor, publicată în British Journal of Cancer, a condus la aceste rezultate după analiza a 6.643 pacienți care suferă de cancer pancreatic. Această boală are o rată de supraviețuire foarte scăzută, tocmai de aceea fiind foarte important ca oamenii să reducă pe cât posibil riscul de îmbolnăvire.

Deocamdată, se lucrează la un studiu și mai amplu, pentru a determina cu siguranță corelația dintre consumul de carne procesată și cancer, însă cercetătorii anunță chiar din faza preliminară că acest tip de alimente joacă fără îndoială un rol nociv.

Sursa: BBC News
Foto: Seerpress.com