O formă de cancer la măduva osoasă a fost pentru prima dată vindecată cu ajutorul injectării unei doze masive de virus modificat al rujeolei, relatează vineri AFP citând revista Mayo Clinic Proceedings, care a publicat un studiu elaborat de cercetători din Statele Unite, unde s-a reușit recent această performanță.

cancer vindecat virusul rujeolei virus al rujeolei

Pacienta vindecată este o femeie din SUA în vârstă de 49 de ani, care suferea de mielom multiplu, o formă de cancer provocată de degenerarea plasmocitelor de la nivelul măduvei osoase. Experimentul a fost efectuat și pe o a doua pacientă cu aceeași afecțiune, dar în cazul acesteia din urmă virusoterapia nu a răspuns la fel la tratament, constatându-se însă o regresie a cancerului.

Fiecăreia i s-a administrat o doză unică de vaccin ce conținea virusul modificat genetic al rujeolei, virus capabil să atace celulele canceroase. Dozele au avut o concentrație foarte ridicată, echivalând cu zece milioane de vaccinuri, dar ambele paciente au reacționat pozitiv la tratament. Pacienta la care s-a constatat remisia completă a cancerului nu a avut nicio recidivă a bolii în cele șase luni de când este monitorizată.

Mielomul multiplu este tratat de obicei cu ajutorul unei terapii de stimulare a sistemului imunitar, însă boala este rareori vindecată.

Terapia care folosește agenți patogeni modificați ce atacă celulele canceroase este folosită din anii 1950, printre virușii utilizați numărându-se cel al herpesului sau al gripei. Dar acum este pentru prima dată când s-a reușit o remisie completă a unui cancer invaziv prin injectarea unei doze unice de vaccin.

AGERPRES