Cercetatorii au descoperit ca postul ar putea sa-i ajute pe bolnavii de cancer. Un studiu efectuat a scos la iveala faptul ca tumorile inceteaza sa mai creasca atunci cand bolnavul tine posturi usoare periodic.

Combinata cu chimioterapia, aceasta strategie ar putea imbunatati prognosticul pacientilor suferinzi de cancer. Potrivit cercetatorilor, celulele canceroase raspund diferit stresului provocat de postit.

In loc sa intre intr-o faza de hibernare, acestea continua sa creasca si sa se divida, pana se autodistrug.

Celulele canceroase se sinucid incearcand sa compenseze lipsa de nutrienti din sange prin acest proces de crestere. Insa, ele nu fac altceva decat sa se autodistruga“, a declarat Valter Longo, profesor la Universitatea din California de Sud.

Savantul impreuna cu echipa sa de cercetatori a analizat efectul postitului asupra cancerului la san, a melanomului, a tumorilor cerebrale si a neuroblastomului. In toate cazurile, combinarea postitului cu chimioterapia a facut tratamentul mai eficient.

Cicluri repetate de postit combinate cu terapia medicamentoasa a vindecat, in cazul cobailor, 20% din cazurile agresive de cancer, in timp ce in 40% din cazuri boala nu s-a mai raspandit atat de repede si in alte tesuturi.

Nici unul din cobaii tratati exclusiv cu chimioterapie nu a supravietuit. Cercetatorii au inceput sa evalueze efectul pe care il are postitul in cazul pacientilor umani. Cu toate acestea, medicii avertizeaza ca postitul este periculos in cazul bolnavilor care au slabit deja foarte mult sau care sufera de boli asociate, ca diabetul.

Valter Longo vrea sa afle daca pacientii ar putea rezista sa tina posturi scurte cu o doua zile inainte si cu una dupa chimioterapie.

Nu stim cat de eficienta este aceasta terapie in cazul oamenilor. Cercetarile noastre anterioare au aratat ca postul protejeaza celulele normale de efectul chimioterapiei. O noua metoda de a infrange cancerul ar putea sa fie bazata pe incercarea de a provoca un fel de confuzie celulara, generata de medii extreme. Numai celulele normale stiu sa raspunda la aceste schimbari”, a declarat Longo.