Conform unui studiu prezentat duminică la conferința anuală a Societății Americane de Oncologie Clinică, ce s-a desfășurat la Chicago, o nouă strategie de tratament poate prelungi semnificativ durata de viață a bărbaților cu cancer de prostată metastatic, marcând un prim progres în tratarea acestei boli în ultimii 70 de ani și deschizând calea unei schimbări în practica medicală, scrie Agerpres.

Realizat pe 790 de bărbați diagnosticați cu cancer de prostată metastazat, studiul arată că recurgerea la chimioterapie combinată cu tratamentul hormonal standard prelungește durata de viață a acestor pacienți cu aproximativ un an.

„Terapia hormonală este tratamentul preferat pentru cancerul de prostată din anii ’50”, relevă Dr. Christopher Sweeney, medic oncolog la Institutul de Cancer Dana-Farber din Boston, care a condus acest studiu, primul ce vizează identificarea unei strategii care să prelungească viața persoanelor diagnosticate cu cancer de prostată metastatic avansat, relatează France Presse.

tratament-pastile

‘Rezultatele sunt importante și această terapie combinată trebuie să fie noul tratament pentru bărbații cu cancer deja propagat’, a declarat oncologul.

Cancerul de prostată este stimulat de hormoni masculini, sau androgeni, eliberați în circulația sanguină și tratamentul hormonal vizează reducerea lor cantitativă. Dar, deși acest tratament este eficient, cancerul devine rezistent în cazul majorității pacienților.

Aproximativ 30.000 de oameni mor în fiecare an în Statele Unite de cancer la prostată și 241.000 de noi cazuri sunt diagnosticate anual, ceea ce face să fie cel mai frecvent cancer la bărbați, înaintea celui pulmonar, potrivit American Cancer Society.

Chimioterapia este inițiată cel mai adesea după ce boala progresează în pofida tratamentului hormonal.

În cadrul studiului, jumătate dintre pacienți au beneficiat doar de terapie hormonală, iar ceilalți au primit și Docetaxel, un agent chimic deja consacrat care împiedică creșterea celulelor canceroase.

După o monitorizare de 29 luni, 136 de decese au fost înregistrate în grupul la care s-a aplicat doar terapie hormonală și 101 în rândul pacienților tratați și prin chimioterapie.

Pe întreaga durată a studiului, perioada medie de supraviețuire a fost de 44 de luni în grupul tratat doar hormonal, față de 57,6 luni în cazul celor care au luat și Docetaxel.

Perioada medie de apariție a unor semne de avansare a cancerului a fost de 19,8 luni în grupul supus doar terapiei hormonale și de 32,7 luni în cazul celor la care s-a aplicat și chimioterapie.

Studiul american este în mod clar un pas înainte deoarece este prima dată când pacienții cu cancer de prostată metastazat au o șansă importantă de a-și prelungi viața, a apreciat profesorul Karim Fizazi, șeful Departamentului de Oncologie de la spitalul Gustave Roussy din Paris, care nu a participat la studiul american. El a mai explicat pentru AFP că este prima descoperire în 70 ani în tratarea acestui tip de cancer, după descoperirea terapiei hormonale în anii ’40.