Potrivit unui studiu, aproape 40% dintre pacientii de cancer au primit diagnosticul abia in stagiul 3 al bolii, adica in stadiul terminal. Acest lucru se datoreaza dificultatii de depistare a cancerului pulmonar, care se instaleaza tacit, fara sa genereze simptome edificatoare in faza incipienta.

semne timpurii ale cancerului pulmonar cancerul pulmonar cancer pulmonar

Semnele cancerului pulmonar

Exista 7 semne indicative de cancer pulmonar care te pot ajuta sa depistezi boala din timp.

1. Tusea persistenta

Primul semn pe care trebuie sa il ai in vedere este tusea. Urmareste cu atentie felul in care tusesti si durata simptomelor. Daca tusea cedeaza dupa o saptamana sau doua, cel mai probabil este vorba de un caz de tuse persistenta in urma unei infectii respiratorii sau a unei raceli. Daca tusea continua dupa pragul de doua saptamani, ar putea fi un semnal de alarma pentru cancer pulmonar. Iarasi, daca tusea este productiva, mergi neaparat la medic pentru un examen amanuntit al plamanilor. Radiografiile pot indica semne de nereguli. Daca intervin modificari in simptomele de tuse, precum tuse cu raguseala, tuse cu sange sau cu sputum abundent, este cazul, din nou, sa mergi la medic pentru un consult.

2. Respiratia superficiala

Dificultatile de respiratie, sau respiratia incompleta ori superficiala, sunt un alt simptom de cancer pulmonar si o consecinta a doua cauze posibile: prima consta in acumularea de lichid in piept ca urmare a unei tumori pulmonare, iar a doua in ingustarea sau blocarea cailor respiratorii, tot ca urmare a unei astfel de tumori. Daca se intampla sa remarci astfel de semne de insuficienta respiratorie in urma unor activitati la care inainte nu intampinai probleme, cum ar fi, de exemplu, mersul la cumparaturi sau urcatul scarilor, se recomanda sa te adresezi unui medic specialist.

3. Durerile de piept, de spate si de umeri

Desi durerile instalate in aceste zone nu sunt simptome specifice pentru cancerul pulmonar, ele pot fi cauzate si de metastazele la plamani, sau de umflarea ganglionilor limfatici sau a tesuturilor cutiei toracice.

Chiar daca nu exista alte semne de boala si te simti in putere, astfel de dureri reclama un examen medical de specialitate. Sanatatea primeaza!

4. Respiratie zgomotoasa/suieratoare (stridor)

Daca remarci zgomote neobisnuite in piept sau in laringe la respiratie, mergi neaparat la medic. Nu trebuie sa intri in panica, respiratia zgomotoasa este, de regula, un simptom al inflamatiei sau al obstructiei partiale a cailor respiratorii, afectiuni usor tratabile. Un semnal de alarma il reprezinta intensificarea si recurenta acestor simptome. Este bine sa consulti un specialist ca sa prinzi problemele din timp.

5. Slabirea brusca

Cancerul pulmonar provoaca, de regula, pierderi in greutate substantiale si bruste. Acest lucru se datoreaza celulelor canceroase care priveaza organismul de energia obtinuta din alimentatie.

6. Dureri de oase

Durerile severe si constante la nivelul oaselor sau al vertebrelor spatelui pot semnala existenta unor probleme grave. Mergi neaparat la medic!

7. Migrene continue

Durerile de cap persistente sunt un posibil simptom al unui cancer pulmonar care s-a extins la creier. Desi migrenele nu sunt un simptom specific, ele sunt corelate adeseori cu cancerul pulmonar. Atunci cand nu sunt provocate de metastaze la nivel cerebral, ele pot fi generate de tumori pulmonare care aplica presiune pe vena principala care iriga cu sange extremitatea superioara a corpului.

Cum poti depista cancerul pulmonar in faza incipienta?

Intrucat radiografiile nu sunt foarte relevante in depistarea din timp a cancerului pulmonar, cea mai buna forma de investigatie o reprezinta tomografiile computerizate, care pot fi edificatoare in astfel de cazuri. Pe scurt, desi simptomele descrise mai sus nu sunt corelate in mod direct cu cancerul pulmonar, este bine sa fii precaut cand vine vorba de sanatate. Nu ignora aceste simptome, mai ales in cazul in care persista in timp! Orice persoana cu varsta cuprinsa intre 55 si 80 de ani, precum si fumatorii si fostii fumatori (daca perioada de abstinenta este mai mica de 15 ani) trebuie sa mearga la medic pentru un examen de specialitate. Fiecare secunda conteaza in lupta impotriva cancerului pulmonar.

Sursa: romaniatv.net
Autor: Alina Costache

Doriti mai multe informatii despre vindecarea cancerului? Contactati-ne acum!