Anual, patru mii de femei din România sunt diagnosticate cu cancer de col uterin. Jumătate dintre ele mor din cauza acestei boli. De vină în cele mai multe cazuri este infecția persistentă cu virusul HPV. Multe vieți ar putea fi salvate cu o campanie eficientă de vaccinare împotriva Virusului Papiloma Uman.

România se află pe primul loc din țările UE în ceea ce privește rata mortalității prin cancer de col uterin, afecțiune provocată de infecția persistentă cu virusul HPV. Anual, 4.000 de femei din România sunt diagnosticate cu cancer de col uterin, iar aproape jumătate din ele pierd lupta cu această boală.

90% din aceste cancere ar putea fi prevenite prin vaccinarea împotriva HPV, atrage atenția prof. dr. Radu Vlădăreanu, președintele Societății Române de HPV.

„Vaccinul creează niște anticorpi locali împotriva acestui virus și, în momentul contactului sexual, în momentul contactării virusului, tulpinile nu-și mai au locul în col și nu mai pot declanșa o infecție persistentă și apoi modificările care să ducă la cancerul de col uterin,” spune președintele Societății Române de HPV.

Vaccinarea anti HPV reprezintă principala metodă de prevenție împotriva bolilor cauzate de HPV. Singurele două țări din Europa care nu au introdus încă vaccinarea anti HPV gratuită în programul național de imunizare sunt România și Estonia.

Recomandat este ca vaccinul să se facă la fetițele de 12, 13 ani, dar vaccinul se poate face la orice vârstă, la femei, dar și la bărbați. În multe țări, s-a început să se vaccineze sistematic și băieții. În felul acesta se reduce transmiterea între fete și băieți, adaugă specialistul.

Virusul HPV produce și alte tipuri de cancer în afară de cel de col. Prin vaccinare, se protejează și împotriva cancerului anal și împotriva cancerului orofaringian, care este dat în proporție de 35% de HPV.

„90% din cazurile de cancer de col pot fi prevenite prin vaccinarea anti HPV. La fel și aproape 90% din cancerele anale ar putea fi prevenite, indiferent ca vorbim de fete sau de băieți.

Infecția cu HPV este o infecție foarte răspândită, 8 din 10 femei fac această infecție de-a lungul vieții, dar la mare parte din ele ea dispare și nu produce cancerul de col. Prevenția e foarte dificilă. Singura metodă ca să prevenim efectele nefaste ale acestei infecții este vaccinarea împotriva HPV și dovedită de peste 10 ani,” completează Radu Vlădăreanu, președintele Societății Române de HPV.

Doriti mai multe informatii despre vindecarea cancerului? Contactati-ne acum!