Un studiu realizat de cercetători ai Universităţii Edinburgh din Marea Britanie susţine că beneficiile pentru sănătate aduse de expunerea la soare a corpului uman sunt mult mai importante decât se credea până acum şi cântăresc mai greu decât riscul dezvoltării de cancer de piele.

Vitamina D

Potrivit oamenilor de ştiinţă, lumina soarelui ajută la reducerea tensiunii, scade riscul atacurilor de cord şi al accidentelor cerebrale şi chiar ajută la prelungirea vieţii.

Cercetătorii spun că razele ultraviolete eliberează un compus care ajută la reglarea tensiunii în corpul uman, pe lângă faptul că acesta, expus la soare, produce sau metabolizează mai bine vitamina D, despre care se credea, până acum, că ar fi singurul beneficiu major pentru sănătatea umană al expunerii la soare.

Numai în Marea Britanie, spun autorii studiului, bolile de inimă şi atacurile cerebrale cauzate de probleme cu tensiunea ar cauza cam de 80 de ori mai multe decese decât cancerul de piele. Totuşi, este nevoie de mai multe studii pentru a se ajunge la recomandarea expresă în privinţa expunerii la soare, în condiţiile în care, în special în ultimii ani, sfaturile medicilor au fost contra-expunerii, din cauza pericolului cancerului de piele şi al altor boli dermatologice asociate cu expunerea la soare a pielii.

În timpul studiului lor, cercetătorii au măsurat tensiunea a 24 de voluntari care s-au expus razelor ultraviolete şi celor emise de nişte lămpi încălzite.

Rezultatele măsurătorilor au indicat că tensiunea a scăzut semnificativ timp de o oră după expunerea la raze ultraviolete, dar nu şi în cazul expunerii la razele emise de lămpile încălzite. Nivelul de vitamina D din organismul celor monitorizaţi a rămas neafectat în timpul sesiunilor de expunere.

„Începem să considerăm că beneficiile soarelui pentru sănătatea umană prevalează în faţa riscurilor de cancer de piele. Munca noastră oferă un mecanism care să explice, spre exemplu, de ce o dietă cu suplimente de vitamina D nu va compensa niciodată lipsa expunerii la soare. Dacă studiile noastre ulterioare vor demonstra că lumina soarelui reduce riscul de deces prezentat de bolile de inimă şi că nu prezintă un pericol major în relaţia cu cancerul de piele, atunci va trebuie să ne reconsiderăm poziţia privind expunerea la soare”, a declarat Richard Weller, specialist în dermatologie. Studiul britanicilor va fi prezentat vineri, la cea mai mare conferinţă internaţională a experţilor în dermatologie, organizată în Edinburgh.

Sursa: BBC