Un nou studiu sugerează că persoanele care au avut zece sau mai mulți parteneri sexuali în viața lor au un risc crescut de a dezvolta cancer.

  • Anumite boli cu transmitere sexuală, dacă sunt lăsate netratate, pot duce la cancer.
  • Cu toate acestea, există și alți factori care cresc riscul de cancer, cum ar fi greutatea corporală sau obiceiul de a fuma.

Numărul de persoane care au făcut relații sexuale este adesea comparat în glumă între prieteni, dar un nou studiu arată consecințele grave ale partenerilor de sex în schimbare frecventă – potrivit cercetătorilor, numărul poate avea un impact asupra riscului de cancer Persoana are.

Studiul, publicat în revista BMJ Sexual & Reproductive Health pe 13 februarie, a descoperit că bărbații care au spus că au zece sau mai mulți parteneri sexuali în viața lor au o șansă de 69 la sută de a diagnostica cancer de orice fel. a fost mai mare decât cea a bărbaților cu sau fără un partener sexual.

Femeile cu zece sau mai mulți parteneri sexuali au avut 91 la sută mai multe șanse de a dezvolta cancer.

“Ne-am așteptat la o relație între numărul partenerilor sexuali și riscul de cancer, deoarece cercetările anterioare au arătat că anumite infecții cu transmitere sexuală pot duce la multiple tipuri de cancer”, a spus Lee Smith, autorul principal al articolului.

“Într-adevăr, un număr mai mare de parteneri sexuali înseamnă un risc potențial mai mare de boli venerice.”

Cu toate acestea, există numeroase avertismente, inclusiv faptul că studiul nu vizează anumite tipuri de cancer. Smith, care lucrează ca om de știință la Universitatea Anglia-Ruskin din Cambridge, explică faptul că datele utilizate de cercetători nu conțineau informații mai precise despre tipurile de cancer.

Femeile cu zece sau mai mulți parteneri sexuali aveau un risc mai mare de cancer decât bărbații cu același număr

Pentru studiul lor, cercetătorii au putut folosi datele existente de la oameni din Marea Britanie. Acest set de date conține informații despre 2.537 de bărbați și 3.185 de femei care aveau 50 de ani sau mai mult și a fost creat între 1998 și 2001.

În primul rând, oamenii de știință au împărțit bărbații și femeile în categorii – în funcție de câți parteneri sexuali au avut în viața lor: până la un partener, unu la patru, cinci până la nouă sau zece sau mai mulți.

De asemenea, s-au uitat la diferitele boli cronice pe care le aveau oamenii, precum cancerul, bolile de inimă sau accidentele vasculare cerebrale.

Dacă femeile au avut zece sau mai mulți parteneri sexuali, riscul lor de boală a fost puțin mai mare decât cel al bărbaților. După cum explică Smith, a fost un rezultat surprinzător.

“Acest lucru s-ar putea explica dat fiind că legătura dintre anumite boli cu transmitere sexuală și cancerul la femei, precum HPV și cancerul de col uterin, este mai puternică decât cea a HPV și a cancerului de penis la bărbați”, a spus Smith.

HPV (Human Papillomavirus) este o boală venerică, care poate duce la simptome precum negi genitale, dar este de obicei asimptomatică, adică lipsită de simptome.

Prin urmare, este posibil ca o persoană să aibă HPV fără să-l cunoască și să-l transfere altcuiva. Acesta este unul dintre motivele pentru care paisprezece milioane de noi infecții cu HPV apar în Statele Unite în fiecare an, potrivit Asociației Americane de Sănătate Sexuală. Dacă este lăsat netratat, HPV poate duce la cancer de col uterin sau anal.

Obezitatea și obiceiurile de fumat sunt alți factori de risc pentru cancer care nu au fost luați în considerare în studiu

Cu toate acestea, concluziile oamenilor de știință se bazează pe o bază de date existentă și nu pe rezultatele cercetărilor proprii. Prin urmare, este posibil ca legătura pe care ați observat-o să fie coincidență și să nu ofere nicio indicație clară dacă mai mulți parteneri sexuali duc la un risc crescut de cancer.

Din acest motiv, Smith ar dori să vadă în viitor studii suplimentare care examinează relația dintre numărul partenerilor sexuali și anumite tipuri de cancer.

Studie: Menschen, die 10 oder mehr Sexualpartner hatten, könnten ein höheres Risiko für Krebserkrankungen haben

Doriti mai multe informatii despre vindecarea cancerului? Contactati-ne acum!