Un studiu recent din SUA scoate la lumină conexiuni între utilizarea tehnologiei de tip “fracking” şi riscul crescut de cancer în cazul comunităţilor învecinate zonelor ce folosesc acest tip de tehnologie. Studiul a fost realizat pe o perioadă de trei ani, de către cercetători de la Şcoala de Sănătate Publică a statului american Colorado.

fracking, riscul de cancer, risc de cancer

Tehnologia de tip „fracking” înseamnă fracţionare hidraulică şi este utilizată în extragerea gazelor de şist; printre riscurile sale deja cunoscute se numără scoaterea din circuit a unor terenuri viabile, riscul de contaminare gravă a terenurilor, a apelor, din cauza substanţelor nocive ce ajung în pânza freatică, poluarea sonoră, sabotarea agriculturii. Totodată, acest tip de tehnologie a fost asociat cu risc seismic ridicat şi cu pericolul producerii mobilizării unor substanţe radioactive, a metanului şi a altor substanţe cu efect de gaze de seră. Studiul recent al americanilor din Colorado arată că poluarea aerului cauzată de fracţionarea hidraulică este legată de probleme de sănătate acute şi cronice pentru comunităţile care locuiesc în vecinătatea regiunilor de exploatare: metoda creşte nivelul de gaze toxice din atmosferă, local şi regional, aici intrând inclusiv chimicale depistate ca fiind cauzatoare de cancer.

„Datele noastre arată că este important să discutăm la nivel naţional despre problema poluării aerului în industria de extragere a gazelor”, a spus Lisa McKenzie, autor principal al lucrării care urmează să fie publicată în următoarea ediţie a revistei Science of the Total Environment. După trei ani de monitorizare, cercetătorii au descoperit un număr serios de hidrocarburi cu potenţial toxic în aerul de lângă puţurile de exploatare – printre care, benzenul, încadrat ca şi cancerigen de către Agenţia Naţională pentru Protejarea Mediului din SUA.

Cele mai frecvente afecţiuni constatate în comunităţile expuse efectelor tehnologiei de tip „fracking” sunt cele ale aparatului respirator sau cele de tip neurologic. Riscul de cancer din cauza benzenului aflat în aer este ridicat pentru locuitorii din imediata vecinătate a puţurilor, dar şi pentru cei care locuiesc ceva mai departe (pe o rază de câţiva kilometri). Studiul a fost realizat la cererea autorităţilor regiunii Garfield, unde acest tip de exploatare a gazelor folosind metoda fracţionării hidraulice este în plin avânt, iar oficialii regiunii au dorit să afle care va fi impactul asupra sănătăţii populaţiei unei comunităţi de aproximativ 5.000 de oameni, situată în plină zonă de exploatare.

Sursa: ENN
Foto: BrandtStandard

Doriti mai multe informatii despre vindecarea cancerului? Contactati-ne acum!