Serviciul Național de Sănătate (NHS) din Marea Britanie urmează să efectueze un program-pilot pentru un test de sânge simplu care poate detecta mai mult de 50 de tipuri de cancer, permițând astfel ca boala să fie tratată cu succes într-un stadiu incipient.

testul de sânge
Testul de sânge Galleri, dezvoltat de compania californiană de asistență medicală Grail, va fi testat pe 165.000 de pacienți.

Testul de sânge Galleri, dezvoltat de compania californiană de asistență medicală Grail, va fi testat pe 165.000 de pacienți.

Graal, a cărui activitate se concentrează pe depistarea precoce a cancerului, este susținută de investitori precum Bill Gates și Jeff Bezos.

NHS UK speră că testul de sânge va fi deosebit de util în identificarea tipurilor de cancer care sunt în prezent dificil de diagnosticat și de tratat timpuriu.

„Detectarea precoce – în special pentru condițiile greu de tratat, cum ar fi cancerul ovarian și pancreatic – are potențialul de a salva multe vieți”, a declarat directorul executiv al NHS, Simon Stevens.

Programul pilot, care va începe la mijlocul anului 2021, va implica 165.000 de persoane, inclusiv 140.000 cu vârste cuprinse între 50 și 79 de ani care nu prezintă simptome, dar care vor fi testate pe parcursul a trei ani.

Ceilalți 25.000 participanți vor fi persoane cu posibile simptome de cancer cărora li se va face testul de sânge pentru a detecta mai rapid boala, se arata in comunicatul de presa citat de CNN.

Rezultatele sunt așteptate până în 2023, după care se speră că un milion de oameni ar putea face testul până în 2025, extinzându-l la o populație mai largă după aceea.

În Anglia, aproximativ jumătate din cancerele sunt diagnosticate în prezent în stadiul unu sau doi, dar NHS își propune să crească acest nivel la trei sferturi până în 2028, se arată în comunicatul de presă.

Supraviețuirea relativă de cinci ani a cancerului în Marea Britanie este sub media europeană, potrivit organizației de caritate Cancer Research UK.

Lawrence Young, profesor de Oncologie Moleculară la Universitatea din Warwick, a declarat că testul Galleri este unul dintre numeroasele noi teste de sânge dezvoltate pentru a detecta cancerul într-un stadiu incipient, când este tratat mai ușor.

„Există o serie de studii care evaluează această abordare și o publicație a consorțiului Circulating Cell-free Genome Atlas (CCGA) care examinează testul Galleri la 6.689 de participanți a generat rezultate foarte încurajatoare în mai mult de 50 de tipuri de cancer diferite, în diferite stadii de dezvoltare”, a spus acesta.

Doriti mai multe informatii despre vindecarea cancerului? Contactati-ne acum!