Cu nespusă surprindere, cercetătorii au constatat că o cerneală chinezească tradițională, numită Hu-Kaiwen și fabricată din plante, poate fi folosită într-o terapie modernă, care are un efect nimicitor față de celulele maligne. Echipa de cercetare de la Universitatea Fudan din Shanghai a început să studieze vechea cerneală după ce a observat existența unor similitudini cu un nanomaterial folosit într-un tratament aplicat în cancer, numit terapia anticancer fototermică.

terapia anticancer

Terapia fototermică implică injectarea de substanțe care conțin nanomateriale în tumori, acestea din urmă fiind, apoi, bombardate cu laser. Odată ce fascicolul laser lovește pachetul de nanomateriale desfășurat în celulele canceroase, aceste celule anormale se încălzesc, fiind nimicite. Problema majoră cu această terapie este că o parte dintre nanomaterialele utilizate, cum ar fi nanotuburile de carbon sau grafen, prezintă efecte nedorite asupra organismului, sunt scumpe și dificil de fabricat.

Dar vechea cerneală Hu-Kaiwen pare, până acum, să îndeplinească toate cerințele pe care trebuie să le îndeplinească o substanță ce poate fi injectată în țesuturile afectate de către cancer, pentru realizarea terapiei menționate: are culoarea potrivită pentru absorbția luminii și a căldurii, este stabilă în apă, nu este prohibitiv de costisitoare sau complexă și, poate cel mai important, nu este toxică pentru organismul omenesc.

terapia anticancer

La testare, cerneala obținută după metoda chinezească străveche s-a dovedit a fi superioară, chiar, materialelor moderne, în ceea ce privește capacitatea de a absorbi căldura. Cerneala Hu-Kaiwen, folosită la o concentrație adecvată scopului terapeutic, s-a dovedit a fi bio-compatibilă și foarte stabilă, ceea ce înseamnă că își păstrează proprietățile pentru multă vreme.

Prin folosirea sa au fost distruse, în condiții de laborator, mai multe celule maligne, decât la utilizarea substanțelor deja intrate în uzul medical, pentru efectuarea terapiei fototermice. Spre deosebire de acești compuși, Hu-Kaiwen nu a determinat vătămări ale organelor vitale, cum ar fi creierul, inima, ficatul, rinichii sau plămânii. Dacă și următoarele testări se vor solda cu rezultate la fel de bune, această cerneală obținută după metode antice și folosită pentru consemnarea istoriei și a cunoștințelor acumulate de către chinezi de-a lungul generațiilor, va dobândi încă un rol, încă și mai nobil: salvarea de vieți omenești!

Sursa: www.sciencealert.com