Uleiurile esentiale au devenit foarte populare in ultimii ani datorita beneficiilor lor uluitoare pentru sanatate. Uleiurile esentiale reprezinta un mod natural si eficient pentru a ajuta la gestionarea stresului, a trata durerea, a stimula starea de spirit și a lupta împotriva infecțiilor. Uleiul esențial de calitate terapeutică este distilat din coaja, florile sau frunzele unei plante și poate oferi beneficii fizice și psihologice. Hipocrate (aprox 460 ien – aprox 370 ien), cunoscut astazi ca “tatal medicinei vestice”, a mentionat utilizările terapeutice ale cimbrului în tratarea bolilor și afecțiunilor respiratorii.

Uleiul esential de cimbru este unul dintre cei mai puternici antioxidanți cunoscuți omului. Cimbrul sprijină sistemele imunitar, respirator, digestiv, nervos si alte sisteme ale corpului. Uleiurile esențiale de cimbru conțin cantități mari de timol. Timolul este unul dintre compușii naturali cunoscuți sub denumirea de “biocide”. Biocidele sunt substanțe care pot distruge organismele dăunătoare.

Dar știați că uleiurile esențiale pot fi, de asemenea, un remediu eficient împotriva cancerului?

Cimbrul este originar din Marea Mediterană și a fost utilizat pe scară largă de către vechii greci. Cimbru este o mare parte din bucătăria mediteraneană. Acesta ar putea fi motivul pentru care femeile din Grecia au mai puțin de jumătate din incidența cancerului de sân în comparație cu femeile americane).

Cercetatori oncologi de la Universitatea Celal Bayar din Turcia au facut un studu pentru a afla ce efect ar putea avea Cimbrul salbatic (Thymus serpyllum) asupra cancerului la san.

Au publicat in revista Nutrition and Cancer ca Cimbrul salbatic a produs distrugerea celulelor cancerului de san.

Uleiul esential de cimbru ucide 98% din celulele cancerului de san (MCF-7) in vitro dupa 72 ore de tratament. Acest lucru a fost la o concentrație de doar 0.05% (la 0.01%, uleiul esențial de cimbru încă ucidea >40% din celule). S-a dovedit ca uleiul esential de cimbru a fost cel mai puternic la uciderea celulelor canceroase. În alte studii, cimbru a arătat, de asemenea, activitate împotriva cancerului oral și ovarian.

Cimbrul, sau uleiul sau esential, a fost, de asemenea, utilizat în medicina ayurvedică și tradițională, datorită proprietăților sale puternice antioxidante, anti-bacteriene și anti-fungice (ucigând puternic infectiile, cum ar fi cele cu Candida). Cimbrul reprezinta un mare castig daca il adaugati la o dietă sănătoasă concentrată pe fructe, legume și alimente întregi organice și poate fi folosită ca o planta aromatizantă în gătit sau pur și simplu preparată ca un ceai.

Alte beneficii pentru sanatate ale uleiului de cimbru sunt:

  • Ajută la reducerea simptomelor sindromului de oboseală cronică
  • Ajută la reglarea fluxului menstrual
  • Ajută la creșterea circulației și la creșterea tensiunii arteriale scăzute
  • Ajută la prevenirea celulitei
  • Ajutați la atenuarea nervozității și anxietății
  • Ajută la lupta împotriva insomniei
  • Ajută la eliminarea respirației urâte și a mirosului corporal

sursa