Ultimele tehnici de modificare genetică au dus la descoperirea unor proteine esenţiale pentru supravieţuirea şi proliferarea celulelor canceroase. O recentă strategie de tratament se axează pe utilizarea unei combinaţii de medicamente care ar putea duce la controlarea unora dintre genele esenţiale.

identificarea celulelor canceroase
32625659 – digital illustration of cancer cell in colour background

Un grup de cercetători din cadrul Universităţii Åbo Akademi din Finlanda s-a axat pe conceptul de identificare a controlabilităţii structurale a reţelelor direcţionate. În acest caz, aceste reţele sunt compuse dintr-un set de noduli capabili să controleze aprioric anumite părţi ale reţelei.

Cercetătorul român Ion Petre, profesor din cadrul universităţii finlandeze, a reuşit să combine prin metoda sa controlabilitatea anumitor gene esenţiale ale cancerului cu medicamentele aprobate în prezent de către Food and Drug Administration din SUA. Pentru a realiza acest lucru, cercetătorul, împreună cu echipa sa, au realizat un nou set de algoritmi pe care l-au implementat în cadrul unui program computerizat.

Algoritmii au fost aplicaţi analizelor cancerului la sân, a celui pancreatic şi ovarian. Pentru fiecare tip, profesorul a creat o reţea de interacţiune şi a calculat modul în care ar putea fi combinate anumite medicamente pentru tratarea afecţiunilor. Cercetătorii finlandezi au descoperit că o parte dintratamentele propuse de program sunt deja utilizate pentru aceste tipuri de cancer, în timp ce altele nu sunt utilizate în cadrul terapiilor de tratare a cancerului.

Studiul a fost publicat în publicaţia Scientific Reports.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

Ce trebuie să mâncăm pentru a preveni cancerul pulmonar

Decesele din cauza cancerului la colon sunt în creştere la adulţii mai tineri şi nimeni nu ştie de ce

Este de 50.000 de ori mai subţire decât diametrul firului de păr. Un nou tip de nanomaşinărie poate distruge celulele canceroase în 60 de secunde

A fost aprobat primul ”medicament viu” care va lupta împotriva unei forme grave de leucemie

sursa