Global Research: Long-term Mask Use May Contribute to Advanced Stage Lung Cancer, Study Finds

Un studiu arată că PURTAREA  PE TERMEN LUNG A UNEI MĂȘTI poate contribui la forme avansate de CANCER PULMONAR

De Phillip Schneider

Un studiu recent publicat in jurnalul „Cancer Discovery” a descoperit că inhalarea de microbi nocivi poate contribui la forme avansate de cancer pulmonar la adulți. Purtarea îndelungată a măștilor faciale poate ajuta la înmulțirea acestor agenți patogeni.

Microbiologii sunt de acord că purtarea frecventă a măștii crează un mediu umed în care microbilor li se permite să se înmulțească și să prolifereze înainte de a pătrunde în plămâni. Acești microbi străini circulă în jos pe trahee și pe cele două tuburi numite bronhii până când ajung la acei săculeți de aer acoperiți de vase sangvine numiți alveole.

„Mult timp s-a crezut că plămânii sunt sterili dar acum știm că microbii orali comensuali, prezenți în mod frecvent în cavitatea bucală, pătrund în plămâni din cauza unor aspirații inconștiente” – Leopoldo Segal, autorul studiului, director al Programului privind Microbiomul Pulmonar și profesor asociat de medicină la Școala Grossman de Medicină a Universității New York.

Potrivit studiului, după invadarea plămânilor, acești microbi provoacă un răspuns inflamator în proteinele cunoscute ca citokinele IL-17.

„Fiind cunoscut impactul produs de IL-17 și inflamația în cancerul pulmonar, am fost interesați în a determina dacă înmulțirea comensualilor orali în plămâni ar putea duce la o inflamare de tip IL-17 și ar putea influența prognoza și progresul cancerului pulmonar”, a mai spus Segal.

Analizând microbii pulmonari a 83 de adulți cu cancer pulmonar netratat, echipa de cercetare a descoperit că coloniile de Veillonella, Prevotella și streptococi și care pot fi cultivate prin purtarea prelungită a măștilor, se găsesc în cantități mai mari în plămânii pacienților cu cancer în stadiu avansat decât în cei aflați în faze incipiente. Prezența acestor culturi de bacterii este asociată de asemenea cu o șansă mai scăzută de supraviețuire și o rata de creștere a tumorilor mai ridicată, indiferent de stadiu.

Suplimentar, cercetările privind cultivarea bacteriei Veillonella în plămânii șoarecilor a relevat faptul că prezența acestei bacterii duce la apariția celulelor imuno-supresoare dar și a inflamațiilor de tipul citokinei IL-17.

„Luând în considerare rezultatele studiului nostru, este posibil ca schimbări ale microbiomului pulmonar să fie folosite ca biomarkeri pentru a prognoza sau programa pacienții pentru tratament” – Leopoldo Segal.

Pe măsură ce tot mai multe dovezi apar cu privire la efectele pe termen lung ale purtării măștii și carantinării, doctorii și oamenii de știință încep să-și reconsidere părerea dacă nu cumva măsurile autoritariste fac mai mult rău decât bine. Un expert canadian în sănătate publică, Dr. Aji Joffe, a descoperit într-un studiu pe acest subiect că etapele de carantină produc „cel puțin de zece ori” mai multe pagube decât beneficii.

Într-un document recent aparținând unor cercetători de la universitățile Harvard, Duke și John Hopkins, oamenii de știință au concluzionat că „la nivelul întregii populații, creșterea ratei mortalității după pandemia de COVID-19 implică un nivel infricoșător de 0,89 și, respectiv, 1,37 milioane de decese în plus în următorii 15 – 20 de ani.”

Din momentul în care s-a impus purtarea măștii, dermatologii au patentat, la rândul lor, termenul de „mascnee” pentru a descrie o erupție de coșuri în apropierea gurii provocată de obturarea porilor de către mască și înfundarea lor cu grăsimi și bacterii.

Stomatologii au avertizat și ei în privința unui fenomen numit „gură de mască” în care pacienții se întorc la cabinetul stomatologic cu un număr crescut de gingivite și carii dentare – până la 50% mai mult – într-o perioadă de numai câteva luni de la instituirea obligativității purtării măștii.

Această descoperire aduce mai multă lumină asupra numărului crescut de dovezi asupra nocivității purtării măștii pe timp îndelungat.

Notă către cititori: vă rugăm, distribuiți acest articol mai departe. Trimiteți-l pe lista voastră de email. Puneți un link pe blogul vostru, pe forumurile de pe internet, etc.

Phillip Schneider este membru în echipa de redactori ai Blacklisted News. Dacă doriți să citiți și alte articole scrise de el, îi puteți urmări pagina de Facebook, puteți să vă abonați la rețeaua de opinii libere Minds, sau să îi arătați sprijinul pentru eforturile lui devenind un contributor via Patreon.

Doriti mai multe informatii despre vindecarea cancerului? Contactati-ne acum!