Incep cu precizarea ca acesta nu e doar un alt e-mail trimis in lant, ci adevarul curat. Pe cand traiam inca-n America, mi-a cazut in mana un studiu medical care avertiza ca femeile poloneze care traiesc in SUA, au rata cancerului la san cam de 4 ori mai mare decat surorile lor din Polonia. Mi-a parut imediat rau de femeile acestea frumoase carora noua tara nu le pria deloc si-am citit pana la sfarsit. Aceeasi limba dulce, ochi frumosi si piele ca laptele, doar ca mult mai bolnave, traind pe pamantul bunastarii.

Pe cat de simpla, pe-atat de adevarata este explicatia:

Polonezele din SUA (oare numai ele?), fiind fortate sa lucreze pentru a face fata constrangerilor capitalismului de finanta, opusul capitalismului micului intreprinzator si mai nociv chiar decat comunismul, in loc de-asi pune muraturile de peste iarna, le cumparau din magazine. Acolo-i suficient de ieftin, incat sa te descurajeze de la a mai depune efortul, dealtfel atat de benefic intregii familii.

Astfel, locul butoiului cu varza murata din pivnita, a fost luat de franjurii de varza din pungile sterile, pasteurizati si chimizati pana cand tot ce era bun, disparuse.. Idem cu borcanele cu gogosari si castraveti, aliniate frumos pe rafturile camarii.

De ce sa-ti mai sufleci manecile, cand copilasii si barbatul pot foarte bine sa se bucure de un borcan urias cu gogosari murati sau castraveti, cumparat de la mega-magazinul en-gros, cu doar cativa dolari, chit ca erau mai pline de coloranti sintetici decat Michelinurile masinii mele, de aer.. Castraveti cu verde nr. 40, adaugat pentru a-i face mai atragatori, va vine sa credeti? Dar erau cusher!

Astazi, oprindu-ma la Auchan pentru un “hit and run”, am observat aparitia unui intreg culoar nou, cu mancare en-gros, intre care si sus-numitele bunatati murate la borcan, care chit ca soseau din aceleasi tari si purtau aceleasi etichete, erau mai scumpe decat in America. Transportul transatlantic cu vaporul e totusi mai ieftin decat imputitul si sufocantul socialism Ue-ropean, care ne face sa platim de doua-trei ori pretul normal al unui produs.

Pentru a scurta povestea, ce cumparati din magazin nu se compara cu ce puneti in casa. Din varza dispar minunatii compusi ai sulfului numiti sulforafani, cei care au un rol protector impotriva cancerului. La fel se intampla cu vitaminele, enzimele si alti compusi biologici naturali: distrusi toti prin pasteurizare.

Pana cititi restul datelor, fug pana la butoiul din garaj, pentru o sticla cu moare si o capatana de varza absolut delicioasa. Ori suntem noi insine in toate cele, ori vom plati pretul pentru abandonarea traditiilor. La multa sanatate!

E modesta, ieftina si pare a nu valora nici cat o ceapa degerata. Stiai insa ca a salvat mii de vieti in Evul Mediu? Stiai ca a avut rolul ei in descoperirea Lumii Noi? Stiai ca este singurul aliment de natura vegetala in care este prezenta vitamina B12? Stiai ca se numara printre alimentele preferate ale faimosului capitan Cook? Stiai ca odinioara era folosita drept unul dintre cele mai eficiente remedii pentru vindecarea scorbutului? Stiai ca oamenii de stiinta au constatat ca persoanele care o consuma sunt mai putin expuse imbolnavirii de cancer? Varza murata este, da, un aliment minune. Cu toate ca ne amintim de ea doar ocazional, varza murata se bucura de anumite proprietati medicale si nutritionale ce merita mentionate.

Varza murata este extrem de bogata in vitamina C (mai bogata chiar decat alimentul in stare proaspata, cruda), vitamina ce ofera protectie antioxidanta, dar nu numai, ajutand astfel la fortifierea sistemului imunitar al organismului. Varza murata este cunoscuta si ca un puternic mineralizant si remediu impotriva anemiei. In compozitia sa sunt prezente minerale si vitamine esentiale pentru functionarea optima a organismului: vitamine din complexul B si minerale precum magneziu, acid folic, potasiu, fier, iod. Numai 100 g de varza murata asigura un sfert din doza zilnica de vitamina C recomandata, iar un pahar-doua pe zi de zeama de varza pot face minuni pentru persoanele anemice sau a celor suferind de hemoroizi.

De asemenea, varza acra poate fi consumata cu incredere in curele de slabire intrucat contine putine calorii (20 calorii la 100 grame) si contribuie la reglarea digestiei, inlesnind totodata arderea grasimilor. In timpul procesului de fermentatie, se formeaza acidul lactic ce actioneaza pozitiv asupra tractului digestiv curatandu-l de bacteriile daunatoare si ajutand astfel la detoxifierea organismului. Pe langa rolul sau de eliminator al toxinelor din organism, varza murata mai este cunoscuta si pentru efectul sau de stabilizare a tensiunii arteriale. Recent, nutritionistii secolului XX apreciaza varza murata drept un puternic aliment afrodiziac pentru barbati, ducand la cresterea potentei masculine. Conform unui alt studiu recent, femeile care consuma varza murata de 5 ori pe saptamana prezinta un risc cu 70% mai scazut de a dezvolta cancer la san. Virozele pot fi si ele evitate prin consumul de varza acra, iar pentru prevenirea gripei aviare varza murata este recomandata cu caldura de catre specialisti. Gratie continutului sau de vitamina B12, varza murata incetineste procesul de imbatranire, protejand sistemul nervos si impiedicand pierderile de memorie.

Acum, decat sa tratam cancerul chiar si in mod natural, nu e cu mult mai bine sa il prevenim?

din Blogul lui Eufrosin


Secretul verzei murate perfect – reteta culeasa de pe plaiuri moldovene:

Ingrediente:

varza bine curatata-din care se scoate cotorul;
2 radacini de hrean;
100 g boabe de porumb sau stiuleti ccareu boabe;
ardei iute, piper, chimion;
radacini de telina si patrunjel taiate felii;
Apa de fantana (fara clor) si sare. La fiecare 10 litri de apa se adauga 300gr de sare grunjoasa.

Pusa in butoi de lemn si pastrata la rece pana la prima raza de soare, aceasta varza este cu adevarat companie smerita in posturi si vesmant regal al sarmalelor in zi de sarbatoare. Pofta buna!

Butoiul in care se pune varza se curata bine si se zvanta. Verzele se aleg potrivite ca marime,mai mult mici, indesate si cu foile din afara galbui si rasucite. Se curata foile exterioare si cotorul se scoate sau se cresteaza prin doua taieturi care se intretaie. Se spala si se pun la butoi una langa alta, cu cotorul sus, cautand sa ramana spatiu cat mai mic intre verze. Unele se pot pune chiar taiate in jumatati. Se presara printre ele feliute de hrean, mere, gutui si mara uscat. Se lasa 2-3 zile pentru ca varza sa se lase. Se completeaza locul facut, se presara boabe de porumb, marar si felii de hrean si se toarna saramura facuta din apa si sare. Aceasta scade in 2-3 zile si trebuie completata cu alta saramura. In primele saptamani saramura se pitroceste de cate trei ori pe saptamana pana se mureaza varza. Daca butoiul are canea, se scurge zeama,se vantura si se pune la loc. Daca este butoi din plastic,se poate introduce o teva in butoi, prin care sa se sufle aer. Se poate pitroci de asemenea, apucand butoiul de o toarta si scuturandu-l cu putere sau, daca este bine inchis, rostogolindu-l. E bine ca peste varza sa se puna un gratar sau un fund de lemn care sa preseze varza in butoi.

Doriti mai multe informatii despre vindecarea cancerului? Contactati-ne acum!