Foto: Arhiva Cremola

O femeie de afaceri lupta sa puna pe rafturile marilor magazine o inghetata cu eticheta curata, pe care parintii sa le-o poata da copiilor cu toata increderea, pe tot parcursul anului.

Dupa mai bine de un deceniu in care construise, alaturi de familie, o afacere de succes cu lactate, in anul 2011, Irinei Filip i-a venit ideea sa produca inghetata (practic segmentul de desert al industriei lactatelor). De ce tocmai inghetata, cata vreme frigiderele marilor magazinele erau deja pline cu astfel de deserturi? Iata ce spune antreprenoarea.

“Am fost revoltata cand am vazut ca nu poti gasi la raft deserturi sanatoase, pe care sa le consumi cu incredere si, mai ales, pe care sa i le poti da copilului fara sa risti sa-l imbolnavesti. Mi s-a parut criminala inconstienta producatorilor care alimentau piata cu deserturi indesate cu E-uri periculoase, dar despre care spuneau ca ar fi minunate pentru copii.Sigur ca exista deja, inca de pe atunci, multa inghetata pe piata. Si acum exista. Dar daca veti citi etichetele caserolelor, veti vedea ca, in cele mai multe cazuri, produsele contin tot soiul de substante de sinteza chimica. Acestea nu se regasesc in natura, iar organismul uman n-a fost creat sa le proceseze. Despre unii dintre acesti aditivi – cum e caragenanul – s-a scris in repetate randuri ca sunt cancerigeni. Pe altii – cum e siropul de glucoza-fructoza – producatorii ii adauga in deserturi din lacomie, fiindca sunt indulcitori mai ieftini decat zaharul. Dar pentru ficatul si pancreasul consumatorului, acel sirop glucoza-fructoza e o otrava! Consuma-l des si e putin proabil sa scapi de diabet!In urma cu mai multi ani, am lucrat in sistemul sanitar. Si va pot spune ca astazi, starea de sanatate a romanilor, si in special a copiilor, este mult mai precara decat atunci. Acum 30 de ani, spre exemplu, cazurile de diabet si cancer la copii erau rare. Astazi, spitalele sunt pline de copii cu astfel de boli. Oare nu se intampla asa si din cauza tuturor aditivilor periculosi, indesati in alimente? Eu cred ca si asta e o cauza. Si am zis ca merita sa incerc sa vin cu alternativa”, a declarat Irina Filip pentru Ziare.com.

Irina Filip, antreprenoarea care vrea sa puna inghetata cu eticheta curata pe rafturile magazinelor

Irina Filip, antreprenoarea care vrea sa puna inghetata sanatoasa pe rafturile marilor magazine. Foto: Ziare.com/Nicu Socol

Drumul de la idee pana la fapta n-a fost, insa, tocmai scurt. Abia in 2016 a gasit antreprenoarea timp pentru a se ocupa de noul proiect. Si-a intocmit planul de afaceri si a convins o banca sa ii imprumute peste 2 milioane de euro pentru a construi si a dota o fabrica de inghetata dupa ultimele standarde, in comuna Nanov din judetul Teleorman. A fost o investitie mare, intr-o unitate de productie de proportii, care sa-i permita Irinei Filip sa puna inghetata cu eticheta curata pe mesele tuturor romanilor care si-o doresc.In paralel, a testat mai multe retete, pana a gasit formula optima pentru a face inghetata cremoasa si gustoasa doar din: lapte, frisca de lapte, lapte praf grade (adica lapte praf deshidratat, dar fara aditivi adaugati), ou, zahar brun si granule de cacao sau aroma naturala de vanilie. Consistenta retetei a dat si numele brandului: Cremola.

Cum se prepara inghetata cu eticheta curata

Irina Filip spune ca si-a gandit inghetata Cremola ca pe un desert potrivit tot timpul anului. Asta si pentru ca e mai savuroasa daca nu e consumata cata vreme e bocna (adica imediat dupa ce a fost scoasa din congelator), ci abia dupa a fost lasata 15 minute sa se dezghete si sa devina cremoasa.

Cum anume se obtine o inghetata doar cu ingrediente naturale, fara niciun aditiv de sinteza chimica?“Se aduce laptele cu cisterna si se stocheaza in tancuri de mari dimensiuni. Aici, laptele poate ramane pentru cel mult 48 de ore. In teorie, ar putea fi stocat si procesat chiar si dupa mai mult timp. Dar noi nu procedam asa, din cauza ca laptele n-ar mai da suficienta savoare inghetatei.

Dupa ce e scos din tancuri (totul se face automant, angajatii neavand contact direct cu ingredientul – n.red.) laptele se amesteca cu zahar, cu galbenus de ou, cu frisca si cu lapte praf extra grade. Astfel se face mixul de baza, care se pasteurizeaza.

Apoi, acest amestec ajunge intr-un utilaj numit omogenizator, unde este supus la presiuni foarte mari. Moleculele de grasime se spag, iar amestecul ajunge sa capete o textura catifelata.

Dar asta nu e tot. Amestecul este transferat apoi in vane de maturare, unde este amestecat, vreme de 3-4 ore, la temperaturi scazute (dar peste limita inghetului). In aceasta etapa, amestecul capata savoare pregnanta.

Apoi, amestecut trece prin niste echipamente numite freezere, care il transforma din lichid in semi-solid si – in aceasta noua stare – ajunge sa fie ambalat.


Inghetata e ambalata cu ajutorul unei instalatii

Dupa ce se pun si capacele, caserolele de inghetata de 500 ml si 1000 de ml trec printr-un tunel de calire, in care sunt inghetate rapid”
 a explicat Irina Filip pentru Ziare.com.

Antreprenoarea sustine ca un producator de inghetata care foloseste aditivi periculosi pentru sanatatea consumatorului poate obtine profituri chiar si de cateva sute la suta.“Eu n-am cum sa obtin un profit atat de mare. Dar nu conteaza. Eu cred ca, facand produse cu doza maxima de constiinta, poti obtine, totusi, un profit satisfacator. Cu siguranta ca un produs fara aditivi, ca al nostru, inseamna costuri de productie mai mari decat unul cu substante de sinteza adaugate. In schimb, va pot spune ca exista la raft inghetata cu aditivi care este mai scumpa decat produsul noastru, inghetata Cremola, obtinut doar din ingrediente curate”, a mai spus Irina Filip.

De altfel, antreprenoarea e de parere ca romanii care vor sa manance sanatos ar incerca inghetata Cremola, produsa la Nanov, daca ar afla despre ea si ar gasi-o pe rafturile marilor magazine. Cel putin pana acum, insa, multe dintre acestea nu s-au grabit sa includa in oferta lor inghetata din igrediente naturale. Iar asta a facut ca inceputul afacerii sa fie foarte dificil.In primul an de functionare a fabricii de la Nanov, un singur mare retailer a decis sa vanda inghetata fara E-uri in toate magazinele sale din tara. Alti 3 mari comercianti au acceptat sa puna in vanzare cantitati mici de inghetata, in cateva dintre magazine, iar unii au refuzat chiar sa aiba de-a face cu asa ceva.

Unde poti sa gasesti acum inghetata Cremola

Asa ca acum Irina Filip duce, in permenenta, o munca de convingere a comerciantilor, carora incearca sa le arata ca Cremola, desertul romanesc sanatos, merita sa ajunga pe mesele oamenilor, poate chiar in mai mare masura decat dulciurile din apa si E-uri care, in timp, risca sa provoace boli grave!


Articole Asemănătoare și de Interes pentru Dvs