Celulele stem nu tratează boli, scopul final al recoltării lor fiind acela al transplantului, fiindcă celulele stem au capacitatea de a regenera ţesuturi. Există, însă, unii furnizori de astfel de servicii medicale care recurg la poveşti pentru a-şi atrage cât mai mulţi clienţi.

Moda recoltării de celule stem la naştere, din sângele placentar, este de dată relativ recentă în România. Cea mai veche bancă acreditată de recoltare şi stocare de celule stem de la noi a împlinit anul acesta 7 ani.

Boom-ul, însă, a venit în 2010, iar în 2012 s-a înregistrat transplantul de celule stem cu numărul un milion, au anunţat azi, trei dintre principalii actori de pe piaţa românească. Aceştia, reprezentanţi ai trei companii de profil –  Biogenis, Cord Blood Center Medical si Stem Sure – au înfiinţat, în urmă cu un an, Asociaţia Română a Băncilor Acreditate de Celule Stem (ARBACS).

ARBACS colaborează cu autorităţile competente în domeniu  – Ministerul Sănătăţii, Agenţia Naţională de Transplant (ANT) şi Registrul Public al Donatorilor Onorifici de Celule Stem, dar şi cu organizuaţii medicale, civile, umanitare şi media.

Într-o conferinţă de presă susţinută, astăzi, în Capitală, în cadrul căreia a fost lansat oficial Codul de Etică al ARBACS, reprezentanţii organizaţiei au tras un semnal de alarmă şi asupra falsurilor de pe piaţa de recoltare şi stocare de celule stem din România.

Celule stem din dinţi de lapte – un mit

Printre neregulile semnalate au fost cele privitoare la prezentarea exagerată a beneficiilor recoltării de celule stem.

“Ne-au fost semnalate cazuri în care cei care urmau să devină părinţi au fost informaţi că celulele stem pot vindeca leucenia sau cancerul. Au fost situaţii tragi-comice în care părinţii au fost momiţi cu exemple de genul că dacă ai pană la maşină şi celule stem ai rezolvat, a spus doctorul Tudor Panu, directorul şi cofondatorul ARBACS.

“Celulele stem nu vindecă cancerul, diabetul zaharat sau leucemia”, a adăugat acesta.

Reprezentanţii ARBACS au mai amintit de un alt caz care le-a fost semnalat: acela al unei familii care avea un copil cu probleme de sănătate şi care urma să aibă un al doilea copil. Lor li s-a promis că dacă recoltează celule stem de la al doilea născut vor putea cu ajutorul acestora să îl vindece pe cel bolnav.

“Nivelul de compatibilitate între fraţi este de până la 50%, aşa că nu poţi să spui că faci un copil pentru a-l vindeca pe celălalt”, a precizat doctorul Dorin Pârciog, cofondator ARBACS.

“S-au promis recoltări de celule stem din dinţi de lapte, din celulele endoteriale şi din adipocite, însă aceste metode nu sunt autorizate de Agenţia Naţională a Transplantului şi de Ministerul Sănătăţii, aşa că astfel de recoltări nu sunt OK”, a mai declarat doctorul Tudor Panu.

Mai mult, acesta a dorit să sublinieze un aspect foarte important pentru cei care intenţionează să recolteze celule stem: “Băncile de celule stem nu fac transplanturi”.

În concluzie, scopul final al acestor recoltări de celule stem la naştere este doar transplantul, nu şi tratarea unor boli.

Celelalte idei, potrivit cărora celulele stem ar ajuta la vindecarea oricărei boli, sunt afirmaţii neştiinţifice, consideră conducerea ARBACS.

Dreptul la informare şi la sănătate

Potrivit Codului de Etică lansat azi, părinţii trebuie să fie informaţi în mod obiectiv şi comprehensibil despre criteriile aplicate, pentru a asigura faptul ca recoltarea, transportul şi stocarea sunt realizate în conformitate cu standardele de calitate şi siguranţă legale.

Băncile de celule stem se angajează să informeze părinţii fără întârziere despre orice eveniment apărut în timpul transportului (de la locaţia de recoltare şi până la locaţia de stocare) care ar putea afecta calitatea materialului biologic colectat. Tot ele se obligă să informeze părinţii dacă, după efectuarea întregului set de teste medicale, proba biologică recoltată se dovedeşte a fi nepotrivită pentru o posibilă utilizare sau transplant. În cazul stocării cu succes a probei biologice recoltate, băncile de celule stem vor furniza părinţilor un certificat confirmator, prevede codul.

Doriti mai multe informatii despre vindecarea cancerului? Contactati-ne acum!