La nivel planetar, unul din trei cazuri de cancer orofaringian este pus pe seama unei infecţii asimptomatice cu papilomavirus (HPV). Un studiu internaţional recent pune în evidenţă necesitatea de a depista precoce anticorpii anti-HPV 16 în sânge pentru a preveni acest tip de cancer. Prin orofaringe se înţelege regiunea anatomică a gâtului care cuprinde amigdalele, bolta palatină, zona din spatele limbii şi gâtului. Factorii de risc ştiuţi ca fiind implicaţi în declanşarea cancerului orofaringian sunt consumul constant de alcool, dar mai ales tabagismul. De asemenea, o infecţie cu HPV, cel mai frecvent cu virusul tip 16, implicat şi în apariţia cancerului de col uterin, este responsabil şi de cancerul orofaringian. Cum ajunge în zona orofraingiană HPV? Este dovedit că unele practici sexuale, în special cunilingus şi felaţia, reprezintă o cale prin care HPV ajunge în această zonă anatomică. Un exemplu pilduitor în acest sens este povestea celebrului actor Michael Douglas, amator de sex oral, care i-a provocat suferinţa unui cancer faringian.

cancer orofaringian

Potrivit unui studiu publicat de Centrul Internaţional pentru Cercetarea Cancerului (CIRC) al OMS cu sediul la Lyon, prezenţa anticorpilor anti-HPV în sânge ar putea fi legat direct cu un risc major de a declanşare a cancerului orofaringian.

Studiul, publicat în această lună în Journal of Clinical Oncology, a fost efectuat pe un lot de 500.000 de europeni din zece ţări şi s-a derulat fără întrerupere de la începutul anilor 1990. În această perioadă, dintre subiecţii participanţi la studiu, 137 au făcut cancer orofaringian. O treime dintre ei prezentau anticorpi anti-HPV în sânge cu aproximativ 12 ani înainte de a li se pune diagnosticul de cancer orofaringian. În condiţiile în care numărul cazurilor de cancer de acest tip este în creştere, această constatare este foarte importantă, susţine doctorul Christopher Wild, director CIRC. Doctorul Paul Brennan, coordonator al Departamentului Genetic al CIRC, spune că dispune de markeri pentru depistarea în faze incipiente a acestei afecţiuni. Până acum, noi ignoram prezenţa acestor anticorpi în sânge înainte ca neoplasmul orofaringian să fie detectabil clinic. Dacă rezultatelor noastre sunt confirmate, vom putea să prevenim apariţia cancerului orofaringian, subliniază dr. Brennan.

Sursa: Jurnalul.ro si Război întru Cuvânt

Doriti mai multe informatii despre vindecarea cancerului? Contactati-ne acum!