In urma cu cativa ani am intalnit urmatorul caz: O persoana cunoscuta a mers la spital la Bucuresti pentru a se trata de o boala si medicul i-a depistat in schimb cancer cu metastaza la ficat dandu-i 2-3 saptamani de viata. Primind aceasta veste, respectivul in doua zile a cazut la pat.

Am fost anuntat si dupa 4 zile am venit acasa gasindu-l imobilizat la pat, disparandu-i orice vlaga si cu moralul la pamant. Atunci am luat urmatoarele masuri:

I-am chemat intreaga familie adica sotia si copiii, explicandu-le ca situatia bolnavului poate fi refacuta numai daca se vor angaja cu totii foarte serios sa-l ajute, din toata inima, cu toata credinta si nadejdea in Dumnezeu. I-am asigurat ca de credinta lor va depinde sanatatea bolnavului.

Atunci cand un om este bolnav la pat, el nu mai poate face mai nimic, decat numai sa se roage, insa si aceasta o poate face numai daca s-a mai rugat in viata lui, daca stie sa se roage, daca nu a cazut in deznadejde.

De aceea el trebuie ajutat de cei din jurul lui, de rudele apropiate, prieteni, vecini, Biserica.

  • Dupa trei zile de post (i s-a gatit mancare de post), i-am trimis un preot de s-a spovedit cu spovedanie generala din copilarie si s-a impartasit.
  • I-am “obligat” pe sotia si copiii lui sa tina post din acel moment timp de 40 de zile si dupa aceea sa se spovedeasca si sa se impartaseasca si ei.
  • In acele 40 de zile sa citeasca cu totii Acatistul Maicii Domnului “Pantanassa” (vindecatoare de cancer) si de asemenea Acatistul si Paraclisul Icoanei facatoare de minuni a Maicii Domnului Grabnic Ascultatoare.
  • Inaintea acatistelor, in timpul sau la sfarsitul citirii lor sa faca cu totii metanii mari, si sa zica fiecare “Prea Sfanta Nascatoare de Dumnezeu, vindeca si tamaduieste pe tatal (sotul) meu (numele,,,)” sau “Maica lui Dumnezeu vindeca si tamaduieste de toata boala si toata suferinta pe tatal (sotul) meu (numele…)”. Metaniile sa le faca ficare singur intr-un loc separat si sa o implore din toata inima pe Maica Domnului.
  • De asemenea, in timpul terapiei duhovnicesti de 40 de zile, sa i se faca personal acasa cel putin sapte Sfinte Masluri, cu 3, 5 sau 7 preoti.
  • Sa se unga in fiecare dimineata partile bolnave cu acest ulei amestecat de la mai multe Sfinte Masluri.
  • Sa se ia in fiecare dimineata agheasma (apa sfintita) pe nemancate.
  • La inceputul acelor 40 de zile inchinate insanatosirii persoanei respective sa incerce sa depuna pomelnice la cel putin 7 manastiri unde se face zilnic Sfanta Liturghie si Sfantul Maslu.
  • Sa se intereseze la manastiri sau biserici unde se face Sfantul Maslu si pe perioada celor 40 de zile sa dea pomelnice cu numele bolnavului respectiv pentru a fi pomenit la Sfantul Maslu in lipsa lui.
  • Sa faca in timpul celor 40 de zile sfestanie in casa cu 2-3 preoti, sa roage preotii sa le citeasca dezlegarea cea mare si toate celelalte dezlegari si rugaciuni de boala. Este ideal ca la aceste dezlegari si la sfestanie sa participe toata familia: sot, sotie, copii si bunici etc.
  • Ceilalti membri ai familiei sa mearga la sfintele moaste din apropiere si la icoane facatoare de minuni pentru a cere ajutorul in marele necaz pe care-l au, sa faca metanii si sa atinga hainele bolnavului de ele.

Ideea esentiala a acestor eforturi este ca trebuie sa fie angajate cat mai multe forte pentru indeplinirea acestor rugaminti. Una este sa se roage o persoana si alta este cand se roaga mai multe si in felul cum am spus mai sus.

Maica Domnului, daca vede seriozitatea si insistenta mai multor persoane care se roaga pentru cel bolnav, precum si dragostea si compasiunea care stau la baza acestor eforturi, asculta rugaciunile si face minuni.

I s-a facut celui bolnav Sfantul Maslu de 4-5 ori cu cate 5 sau 7 preoti acasa si deja dupa al treilea maslu a inceput sa se ridice din pat sa mearga prin casa. Iar la terminarea celor 7 Sfinte Masluri deja a inceput sa mearga la birou.

Eu am fost foarte constient de cauza acestei reveniri, insa am avut putina indoiala in ceea ce priveste insistenta pe care familia bolnavului o avea in rugaciune. Adica le-am zis: Au trecut 40 de zile, s-au facut toate aceste recomandari, rezultatul a fost cel dorit. Insa nu trebuie sa ne oprim aici. Facem o pauza de 2-3 saptamani si iarasi trebuie sa incepem aceasta terapie intensiva duhovnceasca, adica toata familia sa se nevoiasca din nou. Le-am zis: Este cancer. A venit acasa pe jumatate mort si dupa aceste eforturi si-a revenit foarte mult. Trebuie sa continuam. Au mai facut cate ceva si in cele din urma aproape au renuntat. M-a durut foarte mult. Acesta este omul. Putini sunt cei care insista pana la capat. Am prevazut acest lucru si m-a afectat foarte mult, deoarece tineam cu adevarat la acea persoana, incepuse sa-mi fie draga in urma cu vreo 2 ani de zile. Mi-am dat seama ca cel mai greu lucru este sa te rogi pentru aproapele tau. Bolnavul si-a revenit foarte bine intr-un an de zile. Era de nerecunoscut. Insa eu, cu toata seriozitatea si fermitatea, le-am spus ca tratamentul duhovnicesc trebuie continuat. Dar, din pacate, nu am fost ascultat si, dupa sase luni, nemaifacand cele aratate mai sus, s-a prapadit.

Desi avea cancer cu metastaza la ficat si ar fi trebuit sa moara in cateva zile, datorita rugaciunilor serioase ale familiei, bolnavul a mai trait un an si jumatate. Daca ascultau, putea sa mai traiasca chiar pana azi. M-a durut foarte mult plecarea din aceasta lume a acestei persoane dragi care nu avea decat 57 de ani. Dar asta inseamna delasarea si neascultarea. Am mai avut si alte asemenea cazuri…

Dumnezeu ingaduie ca aceste necazuri mari sa vina peste noi tot din dragostea Sa fata de noi. Putini sunt aceia care au o evolutie duhoniceasca benevola.

Dumnezeu este Cel care ne ajuta sa sporim duhovniceste, trimitandu-ne diferite necazuri, ispite, boli. Altfel, omul in general este delasator. Nu trebuie sa cartim, indiferent de boala pe care o avem sau necazul la care suntem supusi.

Daca intelegem ca toate sunt trimise si ingaduite de El, daca ne consolam cu aceasta idee si chiar primim necazurile cu dragoste, atunci ele se vor transforma in bucurii.

Unii sfinti chiar se rugau lui Dumnezeu sa le trimita boli si suferinte. Cand observau ca nu mai au nici o boala, nici o suferinta, se gandeau ca Dumnezeu i-a parasit, ca nu ii mai cerceteaza si se rugau sa le trimita incercari de acest fel.

de Arhim. Ioachim Parvulescu,
Sf. Manastire Lainici

Doriti mai multe informatii despre vindecarea cancerului? Contactati-ne acum!