prevenire cancer pieleAproximativ 90% din cazurile de cancer de piele sunt cauzate de supraexpunerea la razele ultraviolete (UV) de la soare si solare. Arsurile solare repetate cresc sansele de dezvoltare a cancerului de piele, care apare atunci cand celulele pielii sunt vatamate si se inmultesc necontrolat.

Exista trei tipuri de raze ultraviolete: UVA, UVB si UVC. Razele UVC sunt filtrate de stratul de ozon, in timp ce razele UVA si UVB penetreaza atmosfera si iti pot ataca pielea.

Pentru a nu-ti pune in pericol sanatatea, este necesar sa urmezi cateva sfaturi simple.

1. Redu expunerea la soare
Medicii dermatologi recomanda evitarea expunerii la soare cand indexul ultravioletelor este 3 sau mai mult si in special intre orele 11 si 16, atunci cand razele UV ale soarelui sunt cele mai puternice. Atentie! Intensitatea razelor ultraviolete nu are legatura cu temperatura ori cu faptul ca este sau nu innorat.

2. Protejeaza-ti ochii
Radiatiile de la soare pot dauna celulelor din structura ochilor. Radiatiile UV pot face sa creasca riscul de a dezvolta cancer de piele pe pleoape sau pe suprafata ochiului. Aceste efecte daunatoare pot fi prevenite prin purtarea ochelarilor ce ofera protectie 100% impotriva razelor UVA si UVB. In plus, este recomandat sa porti palarii cu bor de jur imprejur atunci cand iesi in soare. Sepcile in stil legionar (sepcile cu bor larg, inclusiv in spate) sunt, de asemenea, indicate pentru a-ti proteja gatul urechile si figura.

3. Reimprospateaza stratul de crema de soare
Foloseste crema de soare cu un factor de protectie solara 15 sau mai mult, care contine atat protectie impotriva razelor UVA, cat si UVB. Aplica o crema de soare cu 15-30 de minute inainte sa iesi din casa si reaplic-o la fiecare 2 ore sau chiar mai des (atunci cand inoti, te joci sau stai asezat).

4. Protejeaza-i pe copii
Cele mai daunatoare efecte ale expunerii la soare au loc in copilaria timpurie. Ai grija ca bebelusii de mai putin de un an sa nu fie direct expusi razelui de soare. Odata ce copiii ajung la varsta de 6 luni, trebuie sa incepi sa folosesti o crema de soare pentru o mai buna protectie. Este important sa protejezi ochii copiilor, iar mainile si picioarele trebuie acoperite atunci cand ies in soare. In loc sa poarte sepci cu cozoroc, ar fi mai bine sa aiba palarioare cu bor de jur imprejur, ceea ce le ofera mai multa protectie impotriva soarelui. Cand copiii se joaca in apa, ai grija sa le aplici crema de soare rezistenta la apa.

5. Stai la umbra
Cauta zone cu umbra sub copaci sau creeaza-ti propria umbra cu o palarie, camasa sau umbrela. Poarta haine care sa iti acopere mainile si picioarele. Asigura-te ca materialul hainelor este lucrat cu ochiuri stranse. Materialul umed sau cu ochiuri largi va permite sa penetreze mai multa lumina. Poarta palarii albe cu boruri si ochelari de soare cu protectie UV.

6. Atentie la nori!
Pana la 80% din razele soarelui pot patrunde prin norii usori, ceata si pacla. Poti avea arsuri de piele inclusiv in zile innorate.

7. Examineaza-ti alunitele
Analizeaza-ti alunitele si pistruii in fiecare luna, pentru a verifica daca apar schimbari. Consulta de urgenta medicul in cazul in care observi:
• o alunita sau o recolorare care apare subit sau incepe sa se schimbe
• o arsura sau plaga ce nu se vindeca
• portiuni de piele care sunt rosii si cu inflamatii sau noduri, care sangereaza sau te mananca.

8. Nu uita de reflexie
Apa, nisipul si betonul pot reflecta pana la 80% din razele soarelui, care sunt nocive.

9. Evita saloanele de bronzare si solarele
Aceste lumini artificiale emit in mare parte radiatii UVA – de la 2 pana la 5 ori mai mult decat lumina naturala. Razele UVA provoaca arsuri de piele, imbatranire prematura a pielii si cancer de piele. Radiatia UVB de la solar este principala cauza a arsurilor de piele si a cancerului de piele si contribuie, de asemenea, la imbatranirea prematura a pielii.

sursa

Doriti mai multe informatii despre vindecarea cancerului? Contactati-ne acum!