Experţii în oncologie au lăudat decizia luată de Angelina Jolie, care, încercând să elimine riscul de cancer ovarian, a suportat o operaţie de extirpare a ovarelor şi a trompelor uterine, la doi ani după o dublă mastectomie, şi au spus că decizia ei este “curajoasă şi are puterea de a influenţa”.

angelina_jolie_2

Angelina Jolie, care este actriţă, regizor de film, filantrop, soţie a actorului Brad Pitt şi mamă a şase copii, a anunţat prin intermediul unui editorial publicat marţi în The New York Times că a suportat acea operaţie în urmă cu o săptămână, după ce mai multe teste sangvine au dezvăluit prezenţa în organismul ei a unor markeri biologici care ar fi putut să reprezinte semnale ale unui cancer incipient.

Angelina Jolie, în vârstă de 39 de ani, este purtătoare a genei BRCA1, care creşte considerabil riscul de cancer mamar şi ovarian. Mama ei a murit de cancer ovarian la vârsta de 56 de ani.

Experţii în oncologie au lăudat decizia vedetei hollywoodiene de a face în mod public această dezvăluire, considerând că editorialul scris de Angelina Jolie va creşte gradul de conştientizare în rândul publicului larg asupra importanţei pe care o au testele genetice şi operaţiile cu rol preventiv în ceea ce priveşte scăderea riscului de cancer mamar şi ovarian.

“Imi scot pălăria în faţa ei”, a spus profesorul Robert DeBernardo, specialist în ginecologie şi oncologie la Ob/Gyn & Women’s Health Institute din cadrul Cleveland Clinic. “Ea a făcut mult bine pentru femeile din lumea întreagă, crescând gradul de conştientizare în privinţa testelor BRCA şi a opţiunilor pe care le au femeile”.

“A fost o decizie incredibil de curajoasă”, spune Marleen Meyers, profesor şi medic la Laura and Isaac Perlmutter Cancer Center, afiliat Langone Medical Center din New York. Angelina Jolie a spus în acelaşi editorial că a preferat să îşi anunţe în mod public decizia pe care a luat-o, pentru ca femeile din lumea întreagă să afle despre opţiunile medicale pe care le au la dispoziţie.

“Am trecut prin ceea ce îmi imaginez că au trecut şi au simţit mii de alte femei”, spune în acel articol Angelina Jolie. “Mi-am spus mie însămi să rămân calmă, să fiu puternică şi că nu am niciun motiv să cred că nu voi trăi suficient de mult pentru a-mi vedea copiii crescând şi pentru a-mi cunoaşte nepoţii”.

În urma operaţiei, medicii nu au descoperit în organismul ei urme de cancer, spune actriţa americană, însă acea intervenţie chirurgicală a făcut-o să intre într-o menopauză forţată. De asemenea, actriţa nu va mai putea să aibă copii biologici.

“Mă simt în continuare feminină şi mândră de alegerile pe care le-am făcut pentru mine şi familia mea. Ştiu că fiii şi fiicele mele nu vor fi niciodată nevoiţi să spună: «Mama a murit de cancer ovarian»”, a adăugat vedeta americană. Angelina Jolie, câştigătoare a unui premiu Oscar şi care a regizat de curând filmul “De neînvins/ Unbroken”, o dramă inspirată din Al Doilea Război Mondial, spune că medicii i-au inserat o pompă de progesteron în uter care o va ajuta să îşi menţină echilibrul hormonal şi să prevină dezvoltarea unui cancer uterin.

Un studiu realizat în 2013 a arătat faptul că decizia luată în acelaşi an de vedeta americană – anunţată tot prin intermediul unui editorial publicat în The New York Times – de a suporta o mastectomie dublă pentru a-şi reduce riscul de cancer mamar a determinat o creştere spectaculoasă a cererilor de teste genetice, generând în rândul publicului larg un veritabil fenomen, denumit de specialişti “Efectul Angelina Jolie”.

Un coleg al profesorului Robert DeBernardo, specialistul în ginecologie şi oncologie Jason Knight, speră că noul anunţ făcut de Angelina Jolie va genera discuţii serioase în rândul pacientelor şi a familiilor acestora şi va ameliora accesul la operaţiile preventive, cu rol de reducere a riscului de cancer.

“Este o decizie foarte personală, una care trebuie să fie luată după o bună cunoaştere a tuturor informaţiilor medicale”, a adăugat medicul american. Luna trecută, un studiu realizat de fundaţia AARP a descoperit că numărul testelor de detectare a genei BRCA a crescut cu aproape 40% după anunţul public făcut de Angelina Jolie în mai 2013, de la o medie de 350 pe săptămână la 500 pe săptămână. Aceste teste au rămas la un nivel ridicat pentru tot restul anului. Medicul Marleen Meyers spune că anunţurile publice făcute de Angelina Jolie vor determina tot mai multe persoane să îşi facă aceste teste genetice, să analizeze posibilitatea unor operaţii cu rol preventiv şi să vorbească în mod deschis despre menopauză şi terapiile de substituţie hormonală.

“Cred că lucrul cel mai important care va decurge din anunţurile ei publice va consta într-o diminuare a fricii şi într-o creştere a dialogului”, a adăugat acelaşi medic. Operaţia de extirpare a ovarelor şi a trompelor uterine pentru a reduce riscul de cancer a devenit, în ultimii ani, o opţiune pentru un număr tot mai mare de femei. Însă această intervenţie chirurgicală nu elimină complet riscul de cancer, deoarece cel ovarian poate să se întindă adeseori şi la celulele abdominale.

“O persoană cu gena BRCA, care a efectuat deja o operaţie ce reduce probabilitatea de instalare a bolii, prezintă în continuare un risc rezidual de cancer în acea zonă corporală, estimat la 3 sau 4 procente”, a spus medicul Jason Knight. După astfel de operaţii, pacientele sunt monitorizate de medici. Însă beneficiile pentru sănătate nu au fost deocamdată cuantificate în mod clar, iar fiecare caz trebuie să fie analizat individual, a adăugat acelaşi medic. Angelina Jolie, care ştie că rămâne predispusă la cancer, a spus că soţul ei, Brad Pitt, a luat imediat avionul din Franţa pentru a fi alături de ea, la doar câteva ore după ce l-a contactat telefonic pentru a-i comunica rezultatele testelor sale medicale.

“Partea frumoasă a unor astfel de momente de viaţă constă în faptul că, atunci, există atât de multă claritate. Conştientizezi imediat pentru ceea ce trăieşti şi care sunt lucrurile care contează”, a spus actriţa americană.

Potrivit U.S. Centers for Disease Control and Prevention, aproximativ 20.000 de femei sunt diagnosticate în fiecare an cu cancer ovarian în Statele Unite, iar 14.500 dintre ele mor din cauza acestei maladii.

Angelina Jolie a anunţat în mod public în mai 2013, într-un editorial apărut în The New York Times, că a suportat o dublă mastectomie, după ce a aflat că este purtătoarea unei gene care creşte cu 87% riscul de a dezvolta cancer mamar şi cu 50% riscul de a dezvolta un cancer ovarian. Actriţa americană a spus că a luat acea decizie de dragul celor şase copii ai ei, după ce mama ei, Marcheline Bertrand, a murit după o luptă de şase ani cu cancerul mamar.

Angelina Jolie a apelat între timp la o procedură de reconstrucţie mamară.

Mama ei, Marcheline Bertrand, a murit de cancer ovarian în 2007, la vârsta de 56 de ani. Aceeaşi boală a răpus-o şi pe bunica actriţei, Lois Bertrand, la vârsta de 45 de ani, dar şi pe străbunica vedetei, Virginia Gouwens, la vârsta de 53 de ani. Debbie Martin – sora lui Marcheline, mătuşa actriţei Angelina Jolie – a murit de cancer mamar în mai 2013, la vârsta de 61 de ani.

Mai puţin de 1% dintre femei poartă gena BRCA1 – pe care o are şi Angelina Jolie – sau gena BRCA2, care se aseamănă foarte mult cu prima. Aceste gene cresc riscul de a dezvolta cancer mamar cu un procent cuprins între 40% şi 90% şi sunt, totodată, asociate cu cancerul ovarian.

Doriti mai multe informatii despre vindecarea cancerului? Contactati-ne acum!