Băimăreanca Felicia Revnic ştie că dar din dar se face rai; a învăţat sensul acestor vorbe pe pielea ei, atunci când, aflată în suferinţă, a primit ajutor necondiţionat de la unele persoane. Astăzi, la rândul ei, ajută fără să ceară nimic în schimb.

O băimăreancă a început să ajute persoane care au avut de suferit, după ce ea, la rândul ei, a primit ajutor necondiţionat. Povestea Feliciei Revnic a început cu aproximativ doi ani în urmă, când a avut nevoie de ajutor din cauza unei afecţiuni. Nu-i place să vorbească despre asta, a fost o perioadă dificilă și chinuitoare și vrea să uite cât mai repede.

„Cel mai greu mi-a fost să stau departe de fetiţa mea”, spune ea acum, încă afectată de traumă. Prima intervenţie chirurgicală a suferit-o când fetiţa ei avea doar şase luni, iar cea de-a doua după mai multe luni. „La a doua operaţie era deja mai mare şi îmi simţea lipsa şi ea”, mai spune femeia. Acum, starea ei de sănătate este bună şi, chiar dacă, fizic, mai are urme ale suferinţei, emoţional este foarte determinată să ajute persoanele aflate la nevoie.

„Atunci am văzut cum e să ai nevoie de ajutor şi cineva să ţi-l ofere, necondiţionat. Nu a fost vorba de bani, ci de sfaturi, îndrumări. De asta aveam nevoie şi s-au găsit persoane care vor să rămână anonime, dar care m-au ajutat foarte mult, fără să aştepte nimic în schimb”, mai relatează ea. „Doar atât mi-au zis, că atunci când o să am ocazia, să ajut şi eu. Şi acum asta fac”, mai spune Felicia Revnic.

Ea a decis ca, după ce va reveni la muncă, să îşi ofere ajutorul celor care au nevoie. Cum meseria ei este acea de cosmeticiană, cel mai bine, s-a gândit ea, ar putea fi de ajutor oferind servicii gratis persoanelor care au avut de suferit de pe urma chimioterapiei.

„Poate nu e mare lucru, dar asta e ceea ce pot eu să fac pentru ele. Cel puţin le pot ajuta să-şi recâştige, cât de cât, încrederea în sine”, mai spune ea. Până acum a avut, deja, două cliente care au beneficiat de oferta ei de a-şi tatua sprâncenele gratis şi spune că doamnele au fost foarte mulţumite.

„Doamnele au vrut să fie discrete. Înţeleg suferinţa prin care trec şi ştiu că nu e uşor să se expună. Dar e important să avem încredere, să gândim pozitiv”, mai arată Felicia.

Tânăra de 31 de ani spune că s-a specializat la cursuri pe care le-a făcut în Bucureşti şi în prezent tatuează sprâncene, urmând să se specializeze şi în alte tipuri de tatuaj cosmetic. Costul unei astfel de proceduri este de 400 de lei, iar după două săptămâni, a doua parte a procedurii mai costă 200 de lei. Felicia spune, însă, că nu s-a gândit la bani atunci când şi-a oferit ajutorul, pentru că mult mai importantă este satifacţia de a fi ajutat pe cineva.

Impactul emoţional al pierderii frumuseţii

Psihologii spun că transformările fizice au un impact emoţional destul de mare asupra persoanelor afectate de chimioterapie. „Frustrarea şi deprimarea pierderii din frumuseţe se resimte ca o tensiune interioară şi atunci apelează la mici trucuri de înfrumuseţare. Dar pentru fiecare persoană, ideea înfrumuseţării în faza de tratament chimio vine dificil, anevoios.

Când iau măsuri de înfrumuseţare, înseamnă că persoana s-a împăcat cu ideea tratamentului şi luptă pentru însănătoşire. E ca un pact cu sănătatea şi dorinţa de a se însănătoşi”, explică psihologul clinician Dana Crişan. Însă, mai spune ea, nu toate femeile apelează la asta.

„Unele persoane suferă, sunt triste, revoltate, este aşa-numita «fază de platou» şi închidere în sine şi, apoi, acceptarea stării de sănătate precare, iar apoi adaptarea. Atunci când vine un ajutor de acest fel gratis, reacţia ţine de personalitate. Unele persoane refuză categoric, dorind să plătească un preţ, dar altele acceptă oportunitatea”, mai explică psihologul clinician.

sursa: onlinenews.ro