Considerat “ucigașul tăcut”, Radonul este gazul radioactiv ce este prezent în toate locuințele. Expunerea peste limitele normale la radon poate duce la apariția unei boli foarte grave. 

Sursă foto: Shutterstock.com

Radonul este un gaz radioactiv, format prin dezintegrarea radioactivă a uraniului din pământ. Prezent în sol, roci şi apă, acesta poate ajunge cu ușurință în casele noastre, fie că sunt vechi sau noi, cu sau fără subsol, izolate sau nu. Fiind inodor, incolor, insipid, acesta poate fi detectat doar cu aparate speciale, care se găsesc în comerț, potrivit adevarul.ro. Radonul se măsoară în picocuries pe litrul de aer sau pCi/l. Aerul exterior are în general nivele de cca. 0,4 pCi/l, în timp ce nivelul mediu de radon din interiorul caselor este estimat la cca. 1,3 pCi/l. Chiar dacă este de preferat ca nivelurile de radon din interior să nu fie mai mari decât cele din aerul din afara caselor, este de preferat să se ia măsuri doar dacă nivelul radonului din case depăşeşte 4 pCi/l.

”Radonul este un gaz radioactiv, care rezultă din sol şi chiar din podea. Gresia şi materialele de construcţie din locuinţele noastre conţin izotopi radioactivi, din seriile uraniului şi toriului. Aceştia se dezintegrează. Capii de serie, cum spunem noi, au timpul de înjumătăţire de 1010 ani. Unul dintre aceşti izotopi de dezintegrare este radonul, care se prezintă sub forma unui gaz, pe care îl inhalăm şi care este cancerigen. Cea mai bună cale de a nu îl inhala este aerisirea zilnică a camerelor din locuinţă. Populaţia nu cunoaşte, din păcate, aceste lucruri şi este bine să fie informată”, a declarat în urmă cu ceva timp Antoaneta Ene, profesor universitar la departamentul Chimie, Fizică şi Mediu din cadrul Facultăţii de Ştiinţe si Mediu din cadrul Universităţii Dunărea de Jos.

Care sunt cele mai expuse zone din România la gazul radioactiv

Expunerea la radon peste limitele normale este, după fumat, cea de-a doua cauză a apariției cancerului la plămâni.

În România, există 16 județe, precum Alba, Arad, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Braşov, Caraş-Severin, Cluj, Covasna, Harghita, Hunedoara, Maramureş, Mureş, Sibiu, Sălaj, Satu Mare şi Timiş, unde nivelul concentrației de radon poate crea probleme în locuințe. Chiar și materialele de construcții din aceste zone pot fi mai periculoase decât cele din alte regiuni.

Cea mai expusă zonă la creșteri ale acestui gaz radioactiv din aer este Transilvania. De asemenea, marile orașe ale țări, cum sunt București, Iași, Timișoara, Constanța și Brașov, sunt expuse.

Cum să menținem radonul în limite normale

Pentru a reuși să menținem gazul radioactiv în limite normale, trebuie să ne asigurăm că am luat măsurile necesare.

  • astuparea fisurilor din podele şi ziduri şi verificarea periodică a acestora
  • mărirea nivelului de ventilare prin depresurizare prin conducte și ventilatoare
  • evitarea folosirii granitului în casă sau grădină, dacă acesta provine din zone cu depozite de uraniu
  • în cazul construirii unei case, trebuie să fim atenți la cum este proiectată aceasta, la suprafața de contact cu solul, la fisurile din pereți sau podea, elemente ce pot influența concentrația de radon din interior. O fundație alveolară și o placă de bază pe fundație, din beton de cel puțin 20 de centimetri reduce capacitatea radonului de a pătrunde din pământ în casă
  • aerisirea casei în fiecare zi
  • utilizarea aparatelor de aer condiționat, care pot reduce semnificativ concentrația de radon din interior
  • eliminarea infiltrațiilor de apă
  • evitarea construirii de beciuri, pivnite sau crame sub casă
Doriti mai multe informatii despre vindecarea cancerului? Contactati-ne acum!