Un emerit doctor cercetator roman deja lucreaza la acest viitor – a inventat un soi de biopsie lichida, care poate detecta nemiloasa maladie cat inca este intr-o stare incipienta, atunci cand este tratabila. Descoperirea sa da sperante uriase omenirii si preconizeaza ca, in urmatorii 50 de ani, cancerul ar putea fi tratat la fel cum in prezent sunt tratate bolile cronice.

biopsie lichida cancerul

Baltimore, oras port, era candva un puternic pol industrial al Americii. Astazi, insa, este recunoscut pe plan mondial pentru turismul medical si cercetarea in medicina. Capitala statului Maryland detine cel mai important centru pentru tratarea si studiul cancerului din Statele Unite si printre cele mai bine cotate din lume. Se numeste John Hopskins si este un campus urias, cu spital si baza de cercetare. si cu cea mai veche facultate de medicina din Statele Unite.

La ora 8.00 dimineata, un microbuz duce cativa pacienti la internari. Sufera de cancer, iar soferul povesteste ca face zilnic 3-4 drumuri de la hotelurile din oras catre marele centru universitar. “John Hopkins este in primele 10 din lume. Fac orice practic. Fac operatii, dar au si cercetare in cancer. Au aici un Institut dedicat vindecarii cancerului”, explica soferul.

Pe plan mondial, mai cunoscut decat spitalul este Institutul de Cercetare a Cancerului. Din laboratoare aflate in doua cladiri impunatoare ies rezultate care revolutioneaza medicina, de doua decenii incoace.

Pe lista scurta a candidatilor pentru premiul Nobel in Medicina

Intr-un laborator de la etajul 7 e activitate intensa. Cel care supervizeaza lucrarile este si co-director al Programului de Cancer din Institut. si e roman. Victor Velculescu este specialist emerit in genomica, fiind profesor-cercetator cu rezultate fabuloase. Presa americana l-a facut celebru dupa ce a scris ca s-a aflat doi ani la rand pe lista scurta a candidatilor pentru premiul Nobel in Medicina.

Echipa condusa de el a descoperit un tip de biopsie lichida, adica un test de sange care detecteaza patru forme de cancer in faze incipiente – practic inainte sa apara tumorile, in stadii care nici nu se vad la biopsiile normale.

Prin descoperirea sa, Victor Velculescu face un urias pas in viitor. Exista mai multe tipuri de biopsie lichida in Statele Unite si toate sunt in teste clinice. Cercetarea sa a fost brevetata, pentru ca a dat rezultate pe cateva sute de candidati, dar vor urma alte cinci testari monitorizate de Agentia Federala a Medicamentului. Asa ca, in urmatorii 10 ani, biopsia lichida poate deveni un simplu test, ce va putea fi gasit in farmacii si fiecare om si-l va putea face acasa. Iar Victor Velculescu viseaza ca imediat ce va intra in productie, testul sa ajunga peste tot in lume, adica si in Romania.

S-a nascut in 1970, la Bucuresti, dar sapte ani mai tarziu a emigrat cu familia in Statele Unite. Tatal sau, arhitect, s-a ocupat de ridicarea unor biserici romanesti pe pamant american si s-au stabilit la Baltimore, oras aflat la o ora de New York si Washington.
Descoperirea sa, un urias pas in viitor

Studentul Victor Velculescu s-a specializat pe biologie moleculara si din facultate a visat sa descifreze ADN-ul uman. Tanar vizionar inca din 1995, dupa ce a terminat Facultatea la Baltimore, a descoperit ca anumite celule pot fi detectate in sange. Insa abia in ultimii 3 ani cercetarea sa a aratat ca celulele respective pot semnala prezenta cancerului, in stadii pretumorale.

Si exista multi pacienti din Statele Unite care deja beneficiaza de pe urma acestei descoperiri. O americanca din New York face acum imunoterapie, dupa ce acum doi ani i-a fost extirpat un plaman, apoi i-au fost descoperite tumori pe creier si, mai nou, la laringe. Urmeaza un tratament costisitor, care are la baza testari incipiente de sange, pentru a avea o medicatie personalizata.

Loraine, pacienta cu cancer: “Am fost selectata sa fac imunoterapie, iti iau celule din sange si ti le testeaza pentru markeri tumorali. si rezultatele au aratat ca sunt 98% sanse sa functioneze. Era atat de mare si acum doua luni aproape nu se mai vedea. Dar fac mereu teste. Merg sa fac o tomografie peste o saptamana… Te ai pe tine si ai doctorii tai. Familia, parintii, rudele, sotul, toti te iubesc si sunt acolo pentru tine, dar daca nu ai un doctor care sa te ajute si vointa ta, nu ai nimic!”

Victor Velculescu e unul din primii 5 cercetatori in medicina de la Baltimore. Din multele laboratoare de la Johns Hopkins, cel condus de roman e considerat astazi cel mai prolific. Face echipa cu cercetatori tineri, iar una dintre doctorandele aflate sub aripa sa tocmai a publicat o noua descoperire in cancerul ovarian.

Victor Velculescu: “Toata lumea credea ca acest cancer ovarian se formeaza direct pe ovar, ca tumora incepe acolo. Noi am aratat ca se formeaza, de fapt, in trompa si apoi celulele migreaza.”

Casatorit cu negociatoarea-sefa a FMI pentru Grecia si Cipru

Este casatorit si are trei copii, dar e foarte discret in privinta familiei. Are si de ce: sotia sa este nimeni alta decat sefa Grupului de negociatori de la FMI si cu garzi de corp, in misiunile prin lume. Delia Velculescu e poreclita si Iron Lady si a fost implicata in crizele din Cipru si Grecia. S-a evidentiat cand l-a certat in public pe premierul elen, iar de rapoartele ei a atarnat soarta economica a celor doua tari vecine.

Tabloidele grecesti au scris ca ”Doamna de Fier” detine langa Baltimore o proprietate impresionanta, cu un conac in mijlocul padurii. Victor Velculescu e mandru de familia si orasul in care traieste si spune ca desi a avut oferte si din Europa sau de pe Coasta de Vest, nu ar parasi niciodata marele centru universitar unde isi construieste cariera.

Ambii soti sunt romani din viitor, romani care pun umarul la cum va arata si va functiona omenirea, in urmatoarele decenii. Victor Velculescu vrea sa descifreze genomul uman si sa pun frana uneia dintre cele mai mari probleme ale omenirii – cancerul. E o lupta grea cu o boala fara leac, iar expertul in genomica spune ca poate nici nu se va gasi leacul in urmatorul secol. Dar boala ar putea fi tinuta sub control, la fel cum se intampla in prezent cu bolile cronice, cum ar fi diabetul.

Baltimore un un oras viu, efervescent, pe ale carui foste zone industriale renaste o cercetare planetara. E locul unde profesorul Velculescu se incapataneaza sa duca lupta cu cea mai grea boala a omenirii. Cancerul, in forme incipiente, poate fi vindecat si un roman a gasit o solutie ingenioasa pentru a depista din timp maladia nemiloasa. Face parte din elita oamenilor discreti, din linia intai a medicinei revolutionare. il recomanda descoperiri epocale, pune cercetarea in slujba omenirii, schimba viata cetatii si ne da sperante uriase pentru viitorul secol.

Doriti mai multe informatii despre vindecarea cancerului? Contactati-ne acum!