medicina personalizată

O importantă conferinţă dedicată medicinei personalizate va avea loc săptămâna viitoare la Bucureşti. Cancerul, bolile de inimă, hepatitele şi Alzheimerul pot fi tratate mai bine prin noile tehnici.

Medicina personalizată prinde contur şi în România, chiar dacă, deocamdată, doar la nivel de discuţii.

Conferinţa “Medicina Personalizată – Noi perspective pentru pacientul român” va aduce săptămâna viitoare la Bucureşti importanţi specialişti în genetică. “Medicina personalizată e un subiect nou peste tot în lume. Oameni foarte importanţi în domeniul medical vor vorbi la Bucureşti despre asta: Laurenţiu Popescu, specialistul nr. 1 în biologie moleculară din România, Dafin Mureşanu, preşedintele Societăţii Române de Neurologie etc. Invitatul nostru străin, implicat în cercetarea fundamentală, este Ştefan Constantinescu, fost discipol al lui Laurenţiu Popescu, care a lucrat în SUA, la Massachusetts Institute, iar acum face cercetare în Belgia“, explică Ariadna Avram, CEO Personal Genetics.

Utilă mai ales în cancer

Cum funcţionează mai exact medicina personalizată? “Momentan, se foloseşte mai ales în oncologie. Adică, nu se mai dă acelaşi tratament oricărui pacient care are cancer de colon, spre exemplu, se face mai întâi configuraţia lui genetică, apoi se dă tratamentul făcut pentru genul de mutaţie pe care o are. Unii medici au primit vouchere pe care le pot da pacienţilor pentru a-şi face analizele, însă cum în România tratamentul nu se compensează, puţini se complică să le dea şi merg pe ideea «La ce bun să ştim că are o mutaţie, dacă nu avem medicamentul»”, adaugă Ariadna Avram.

La conferinţă va fi anunţată şi inaugurarea oficială a celui mai performant Centru de Genetică Medicală din România, o investiţie de 2 milioane de euro, singurul de acest tip din zona Bal canilor. Medicii interesaţi se mai pot încă înscrie să participe la conferinţa care se va desfăşura marţi, la email marketing@ personalgenetics.ro

Va fi sau nu compensat prin asigurări

Sistemele de asigurări din unele ţări ale Europei de Vest şi SUA acoperă analizele genetice BRCA 1 şi BRCA 2 (gene implicate în apariţia cancerului la sân), celor care au avut în familie rude cu acest tip de cancer (este tipul de cancer care a determinat-o şi pe Angelina Jolie să aleagă mastectomia totală). În România, nu sunt încă semnale că analizele sau tratamentele specifice medicinei personalizate vor putea fi compensate foarte curând prin sistemul de asigurări.

Sursa: www.evz.ro – 31.08.2013

Doriti mai multe informatii despre vindecarea cancerului? Contactati-ne acum!