Ryan Riley avea 20 de ani cand mama sa, Krista, a murit de cancer pulmonar la varsta de 47 de ani. Ca principal ingrijitor al sau el a vazut efectele devastatoare pe care chemoterapia le-a avut asupra ei – inclusiv pierderea simtului gustului, ceea ce inseamna ca nu se mai putea bucura de mancarurile care-i placeau inainte. Acest lucru l-a inspirat pe Ryan sa creeze Life Kitchen ( Bucataria Vietii, l. eng.) prin care se ofera cursuri gratuite de gatit persoanelor bolnave de cancer pentru a-i ajuta sa se bucure iar de mancare.

Nu se prea discuta dar pana la 80% din cei ce sunt tratati cu chemotherapie manifesta o schimbare a papilelor gustative sau chiar o pierdere totala a gustului atunci cand supusi tratamentului.

Din experienta sa de organizare a cursurilor Life Kitchen, Ryan crede ca rezultatele sunt si mai mari. “Credem ca obtinem chiar mai mult, pentru ca toti cu care vorbim despre asta au spus ca este o problema reala. Unii pacienti ce s-au inscris la cursul nostru sunt incantati sa afle ca ai alti oameni manifesta aceleasi simptome ca ei.”

Ryan cu mama sa Krista.

Life Kitchen a inceput ca o idee pe care Ryan a exprimat-o in Twittersphere acum 18 luni – si a atras atentia maestrului bucatar Nigella Lawson foarte prezwnta pe TV. Deoarece primul sau barbat John Diamond a murit de cancer in 2001.

Tweet-ul sau a devenit viral și a adunat sprijin de la o serie de celebrități, precum și de la public.

Ryan și-a creat o pagină GoFundMe pentru primi sprijin financiar pentru ideea sa – și a reușit să primească £5,000 chiar în primele trei minute după ce a apărut în emisiunea Today de la Radio 4.

“Nu ar fi putut merge mai bine. Atunci am crezut că e ceva în asta,” a spus el.

Am avut un succes atât de mare.

Oamenii care nu au simțit gustul mâncării în ultimii ani au plâns după ce au mâncat din rețetele noastre.

Cu ajutorul donatiilor, Life Kitchen a fost lansata oficial in Februarie 2018 la River Cottage HQ in Devon.

“River Cottage era emisiunea TV favorita a mamei mele, așa că era un loc atât de special pentru a o lansa,” a spus Ryan.

“Eram eu, prietena mea Kim si Sue Perkins – care m-a gasit pe Twitter. Ea a venit la mine si mi-a zis ‘dacă dorești a speccy-eyed twonk pentru a-i face publicitate, atunci o să ajut.’

Fosta prezentatoare de la Great British Bake Off este acum sprijinitoare a Life Kitchen – o cauză care este aproape de inima ei, deoarece tatăl ei a murit de cancer și a experimentat multe probleme similare legate de mâncare pe când era bolnav.

Pe lângă a-i învăța pe oaspeți să pregătească feluri de mâncare incitante si aromate, a fi în locații de lux este un alt aspect important al cursurilor Life Kitchen.

Ryan a mai spus: “Nu am vrut să o fac în centrele comunitare clinice. Cancerul e o boala mizerabila. Am vrut să dau oamenilor locuri minunate și minunate. Am făcut-o în toate aceste locuri frumoase care au îmbunătățit experiența.”

Cursurile de gătit au avut succes în toat țara – și chiar anul trecut au adus Life Kitchen un premiu Observer Food Monthly Award for Best Ethical Food Project. OFM Awards 2018: Best Ethical Food Project – Life Kitchentheguardian.com

Just a few months on from the business’ first birthday, Life Kitchen is about to set up its first cookery school in Sunderland, just down the road from where Ryan’s mum used to live.

Prima carte de bucate Life Kitchen va fi scoasă pe piață în Martie 2020 (și pe care o puteți pre-comanda pe Amazon here) and there’s talk of its own product range in the pipeline.

Dar, indiferent cât de mult ar crește afacerea, cursurile Life Kitchen vor fi întotdeauna gratuite.

Ryan said: “That’s my main goal, because when my mother was ill, my dad got fired from his job for taking her to too many hospital appointments, so we didn’t have any money, we ran out completely.

“Dacă mama mea ar fi fost în viață acum, ea nu și-ar fi putut permite să meargă la ore – de aceea cursurile trebuie să fie gratuite.”

Cum funcționează cursurile?

Există o știință în spatele ei, care are de-a face cu cele cinci gusturi de bază – sare, dulce, acru, amar și umami.

“Umami este foarte bun la stimularea tuturor celorlalte gusturi, oferindu-vă un gust mai profund și mai bogat,” explică Ryan.

It can be found in a lot of seafood, strong cheeses like parmesan, tomatoes, mushrooms, green peas, soy sauce, miso, kimchi – and whether you love it or hate it, Marmite.

Nervul trigeminal, care se desfășoară între ochi, nas și gură – și arde dacă serviți prea mult hrean – este, de asemenea, țintit deoarece declanșează senzații de la alimente.

One of the best dishes at getting people to taste again is the Pineapple Tacos – which has now become Life Kitchen’s signature dish and is taught in every single class.

Life Kitchen a facut minuni in primul său an, dar Ryan are visuri și mai mari în mânecă.

“Următoarea mea mare sarcină este să preiau serviciul de catering la un spital de cancer. Cancerul este un moment atât de mizerabil. Urăsc ideea că oamenii au un timp mizerabil și în privința mâncării.

“Cineva mi-a spus odată: “Este o rușine că ceva atât de bun s-a întâmplat să iasă din ceva atât de rău.’

“Dar dacă mama mea nu ar fi murit – în mod evident, mi-ar fi plăcut să fie încă aici – atunci nici aceasta nu s-ar fi întâmplat. Mă bucur foarte mult să pot ajuta sute de oameni. Este un adevărat privilegiu.”

Puteți urmări Life Kitchen pe Twitter și Facebook pentru cele mai recente informații până când noul lor site web va fi disponibil în luna mai

Sprijiniți-i donând prin Crowdfunder aici

Doriti mai multe informatii despre vindecarea cancerului? Contactati-ne acum!